S 1. januarjem se nam obeta NIŽJA, 5 odstotna davčna stopnja!

S prvim januarjem 2020 se v Sloveniji obeta nižja davčna stopnja. 5 odstotni davek bo tako obračunan za knjižna dela, časopise in publikacije.

davek denar
Simbolična fotografija. Foto: pixabay

Nižja davčna stopnja – nižje cene?

S 1. 1. 2020 se uvaja posebna nižja stopnja DDV v višini 5 %, in sicer za dobavo, vključno s knjižnično izposojo, knjig, časopi­sov in periodičnih publikacij na fizičnih nosilcih ali dobavljenih elektronsko ali oboje (vključno z brošurami, letaki in podobnim gradivom, otroškimi slikanicami, knjigami za risanje ali pobar­vankami, glasbenimi deli, tiskanimi ali v rokopisu, zemljevidi in hidrografskimi ali podobnimi kartami), razen gradiv, ki so v celoti ali v pretežnem delu namenjena oglaševanju oziroma ki jih v celoti ali v pretežnem delu tvorijo video vsebine ali avdio glasbene vsebine.

Številni v Sloveniji pa imajo pomislek, ali bo to za posledico prineslo tudi nižje cene knjig, ali bodo cene za končne kupce ostale nespremenjene, na svoj račun pa bodo prišle le založbe. Mnenja avtorjev, kot so pisatelji, pesniki in drugi umetniki pa imajo deljena mnenja. Če si nekateri vendarle obetajo dodatne prihodke, pa so drugi zalo skeptični, če se bo to res kakorkoli poznalo tudi v njihovih denarnicah.

Doslej se je za knjige, publikacije, glasbena dela, časopise in druge izdelke obračunaval 9,5 odstotni davek. Po novem bo ta davek znašal 5 odstotkov.

Furs bo takoj po novem letu pričel z nadzorom

Vse zavezance, ki bodo morali po novem letu obračunavati DDV po novi stopnji pozivamo, da čim prej prilagodijo svojo programsko opremo. Finančna uprava bo sprva delovala preventivno, kar pomeni, da bo zgolj opozarjala na morebitne napake, so zapisali na spletni strani Fursa.

Med navedene izdelke in storitve se ne uvršča:

  • dobava gradiva, ki več kot 50 odstotkov prostora namenja oglaševanju,
  • glasba, filmi in igre, vključno z igrami na srečo in loterijo ter
  • interaktivno učenje,
  • predvajanja in prireditve s področij politike, kulture, umetnosti, športa, znanosti in zabave.
Facebook komentarji
Delite s prijatelji: