Račun za elektriko: Julija 1.800 evrov, avgusta kar 8.000 evrov!

Cene energentov letijo v nebo. Če smo mislili, da je v Sloveniji vse drago, je pri naših zahodnih sosedih še slabše. Mnogo gospodarstvenikov v Italiji je zato tik pred zaprtjem poslovnih obratov. Vse več je plačilno nesposobnih.

Slovenska podjetnica Petra Parovel je na svojem Instagram profilu delila zgodbo italijanskega gostinca iz Trsta. Slednji je po besedah Parovelove julija letos prejel račun za elektriko, ki je znašal 1.800 evrov. Lahko bi rekli, da je to razumen račun za srednje velik gostinski obrat. A zdaj sledi preobrat.

petra parovel
Foto: posnetek zaslona – Instagram Petra Parovel

Avgustovski račun za elektriko – ŠOK!

Parovelova v svojih Instagram storyjih nadaljuje s pripovedovanjem zgodbe tržaškega gostinca, ki je mimogrede začel varčevati tudi tako, da v gostinskem obratu nima prižganih toliko luči, kot je to imel doslej. A vrnimo se k računu za električno energijo. Strošek, ki ga mora italijanski gostinec plačati za elektriko, znaša nič manj kot 8.000 evrov.

Dvig cen energentov je tako brez dvoma prižgal rdeči alarm, da se nam v prihodnjih mesecih ne obeta nič dobrega. Ne samo zaradi zime, ki prihaja, ampak zaradi sesutja gospodarstva, ki se nam (kot vse kaže) obeta v prihodnjih mesecih. Takšne podražitve v tujini bodo namreč pripeljale do domino efekta tudi na naših tleh.

Zanimiva teorija podražitev je objavljena tudi na Facebook profilu: Slovenija, Balkan, Evropa

Statistični urad: Cena elektrike več kot za tretjino višja!

Električna energija in zemeljski plin sta se v 2. četrtletju 2022 podražila za obe skupini odjemalcev. Cene elektrike so bile za gospodinjstva višje za 35 %, zemeljskega plina pa za 11 %.

Na cene zemeljskega plina in električne energije so v prvih dveh četrtletjih letos delno vplivali sprejeti ukrepi za omilitev posledic vpliva visokih cen energentov, s katerimi so se začasno znižali ali odpravili nekateri prispevki.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: