Pustna maska? Za to vas lahko doleti globa 120 evrov!

Ta konec tedna bodo po vsej Sloveniji potekala največja pustna rajanja in karnevali. Da pa se zabava ne bi zaključila z grenkobo zaradi globe, bodite pozorni, da ne boste razjezili policistov!

Za volan obvezno brez pustne maske

Za volan brez pustne maske in nikar pod vplivom alkohola, pravijo policisti. Ob tem pa dodajajo: “Voznike opozarjamo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi pustnih mask. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 35. členu namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno!”

Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa 120 evrov.

Foto: Unsplash

Pri nenadnem zaviranju ali prometni nesreči lahko različni pripomočki (deli pustnih mask, palice, orodje in drugi predmeti), ki so v kabini, poškodujejo voznika in potnike v vozilu, zato svetujemo, da jih pospravite v prtljažnik vozila.

Oglas

Policija opozarja tudi na sledeče: “Če lastnik ali upravljavec varovanega območja oziroma varnostnik, ki to območje varuje, oceni, da bi vstop oseb, ki nosijo pustne maske, lahko ogrozil varnost ljudi, osebno varnost, varnost premoženja ali red na varovanem območju, lahko varnostniki uporabijo vse ukrepe v skladu z zakonom, ki ureja zasebno varovanje. Med drugim lahko varnostniki od oseb zahtevajo, da maske odstranijo z obraza, ugotovijo istovetnost osebe, opravijo površinski pregled, če oseba slednje odkloni, pa preprečijo vstop na varovano območje.”

Foto: Unsplash
Facebook komentarji
Delite s prijatelji: