Pust 2020 je pred vrati! Cerknica in Ptuj vabita!

Pust 2020 je že praktično tu! Kurentovanje Ptuj ali Pustovanje Cerknica? Zabava bo, ali boste na Kurentovanju na Ptuju, ali na Pustovanju v Cerknici!

pust cerknica
Pust v Cerknici. Foto: VideoSvet

Ljubitelji pusta in pustnih mask se že pripravljajo na pustovanje in že odštevajo do 25. februarja. Na ta dan bo namreč letošnji pustni torek. Pustni čas je premakljiv in je odvisen od velike noči (pustna nedelja je 7 tednov pred veliko nočjo).

Kurentovanje na Ptuju

Kurentovanje je ljudski običaj, ki je značilen za Ptuj in okolico in se priredi v pustnem času z namenom odganjanja zime. Kurentovanje, ki ste mu lahko letos že 60. leto priča v najstarejšem slovenskem mestu Ptuj, bo potekalo med 15. in 25. februarjem. Celoten program lahko najdete na tej povezavi.

Glede na visok jubilej je častni pokrovitelj 60. Kurentovanja na Ptuju predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, mag. Dejan Židan. S tem, da je prevzel častno sponzorstvo, pa je dodatno podprl napore organizatorjev, da festival s pisano paleto kulturnih, etnografskih, turističnih, kulinaričnih in zabavnih prireditev, še bolj pozicionirajo kot vseslovenski dogodek ter enega največjih in najbolj atraktivnih pustnih karnevalov v Evropi, so zapisali na spletni strani Kurentovanje.net.

pust cerknica
Butalci. Foto: VideoSvet

Pustovanje v Cerknici

Pustno dogajanje v Cerknici se bo pričelo že v četrtek, 20. februarja, ko bo potekalo žaganje babe. To je tradicionalni dogodek, ki se ga udeležijo številni od blizu in daleč. V soboto bodo na svoj račun prišli najmlajši. Potekala bo namreč največja otroška maškarada s coprnicami, Butalci in drugimi gosti.

V nedeljo 23. februarja bomo priča največjemu pustnemu dogodku na Notranjskem – pustna povorka z letošnjim naslovom Hojladrija, ribičija – veliki pustni karneval, se bo pričela točno okoli 12.32 ure. Celoten seznam pustnih prireditev v Cerknici pa lahko najdete tukaj.

pust cerknica
Foto: VideoSvet

Preberite tudi: Slastni pustni krofi – najboljši video recept

Mimogrede, drugo leto bomo pust praznovali še nekoliko prej, kot letos. Pustni torek bo namreč že 16. februarja 2021. Glede na letošnje vremenske razmere pa se številni sprašujejo, kakšno vlogo bo imel letos pust in njegov pomen – odganjanje zime, ki je letos pravzaprav sploh ni bilo.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: