Protest: Policisti obravnavali več kot 30 prekrškov

Ljubljana – V petek je v Ljubljani potekal protest, na katerem se je zbralo najmanj 40.000 ljudi. Pri tem so policisti obravnavali nekaj več kot 30 prekrškov.

Policisti so 28. 5. 2021, na območju centra Ljubljane opravili varovanje neprijavljenega shoda, ki se je pričel na Prešernovem trgu, kjer se je zbralo več tisoč ljudi. Zaradi poteka protestnega shoda je bil tako onemogočen promet v križišču Celovške in Tivolske ceste, kjer se je shod okoli 21. ure zaključil.

Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2.

protestni shod ljubljana

Policisti vodijo postopke zoper tri osebe, ki so organizirale protest

Zoper tri organizatorje shoda se vodi postopek o prekršku po Zakonu o javnih zbiranjih. Prav tako pa je bilo ugotovljenih 26 kršitev Zakona o nalezljivih boleznih. Podana bosta dva predloga za uvedbo postopka o prekršku drugemu pristojnemu organu zaradi kršitve avtorskih pravic.

Policisti so v izjavi za javnost še zapisali, da nadaljujejo zbiranje obvestil glede dogodka in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.

protestni shod ljubljana

protestni shod ljubljana

Demonstracijam v Ljubljani se je pridružilo več sindikatov delavcev in opozicijskih strank. Kritiki Janši očitajo, da je vse bolj avtoritarne pristope, podobne pristopom njegovega zaveznika, madžarskega premierja Viktorja Orbana. Demonstranti so med drugim vzklikali “Volitve zdaj”. Ob 21. uri pa so se po nastopu Kombinatk poslovili z napovedjo, da se protesti nadaljujejo že naslednji petek.

Protest odmeva tudi v tujini

Protest, na katerem se je v petek v Ljubljani zbrala nepregledna množica, odmeva tudi v tujini. O njem so med drugim poročali britanski, avstrijski, nemški, švicarski in celo romunski mediji. V tujini pri tem poudarjajo, da se protesti odvijajo tik preden bo Slovenija prevzela vajeti Evropske unije. To pa brez dvoma ni dobra popotnica za predsedovanje Evropi.

Preberite tudi: Janez Janša na izredni seji: ‘Ukradli ste nam volitve’ 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: