Prešernovi nagrajenci danes na kosilu pri predsednici države

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in soprog Aleš Musar sta danes na gradu Brdo priredila svečano kosilo v čast letošnjima Prešernovima nagrajencema Emi Kugler in Hermanu Gvardjančiču.

Na svečanem kosilu sta gostila tudi nagrajence Prešernovega sklada – Dušana Jelinčiča, Draga Ivanušo, Alexandra Gadjieva, Nikolaja Beera, Matevža Luzarja ter Roka Žnidaršiča, Jernejo Fisher Knap in Sama Mlakarja iz arhitekturnega ateljeja Medprostor.

Brdo pri Kranju, Grad Brdo. Slavnostno kosilo v čast prejemnikom Prešernovih nagrad, ki ga je gostila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Nebojša Tejić/STA
Oglasi

Ni naroda brez kulture, pravi predsednica države

»Vaša ustvarjalnost je tista, ki nam daje nagrado, ko vas poslušamo, gledamo, beremo. Prešernov praznik pa je tisti trenutek, ko lahko država da nagrado vam za vse užitke, ki ste nam jih dali. Predvsem pa so vaša dela z različnih kulturnih področij tista, ki nas bogatijo, nam lepšajo dneve in nam hkrati dajejo razmislek,« je v nagovoru dejala predsednica republike in čestitala letošnjim nagrajencem. Poudarila je, da ni naroda brez kulture – ta zbližuje narode in je orodje za lepši jutri.

Dopoldan je Garda Slovenske vojske v imenu predsednice Republike Slovenije položila venec k spomeniku Franceta Prešerna na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Garda Slovenske vojske je v imenu predsednice republike Nataše Pirc Musar položila venec k spomeniku Franceta Prešerna. Foto: Boštjan Podlogar/STA 

Dr. Jožef Muhovič, predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada, je ob tej priložnosti dejal, da je umetnost zgostitev človekove potrebe, da intenzivno doživi svet v sebi in sebe v svetu. »Hvala, da znate poleg zunanjosti v tej nam vsem dragi državi videti in skrbeti tudi za njeno vitalno notranjost: za to diamantno konico kulture, ki jo imenujemo umetnost,« se je poklonil letošnjim Prešernovim nagrajencem.

Brdo pri Kranju, Grad Brdo. – Slavnostno kosilo v čast prejemnikom Prešernovih nagrad, ki ga je gostila predsednica republike Nataša Pirc Musar, udeležila se ga je tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. Nebojša Tejić/STA

 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: