Pravico imate do vračila denarja za nakup letalskih kart Adrie Airways

Letalska družba Adria Airways je praktično že v stečaju. Zadnji korak mora tako za začetek stečaja prevoznika narediti le še kranjsko sodišče, ki pa bo to lahko storilo jutri. Vsi, ki ste letalske karte v preteklih tednih kupili bančno kartico imate zdaj možnost za povračilo denarja.

Simbolična fotografija. Foto: pixabay

Tržni inšpektorat je objavil navodila za povračilo denarja

Upanje za povračilo denarja za že plačane letalske karte je na mestu. Danes se je namreč z obvestilom za javnost odzval tržni inšpektorat. Obenem je tržni inšpektorat pozval tudi Združenje bank Slovenije, da upnikom (kupcem) pridejo nasproti z reševanjem situacije.

Potrošniki oziroma imetniki bančne kartice lahko pri svoji matični banki, ki je izdajateljica kartice, vložijo zahtevek za povračilo plačanega zneska in sicer na podlagi 150. člena Zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih. Potrošniki lahko zahtevajo povračilo plačanega zneska v osmih tednih od dneva, ko je bilo plačilo izvedeno, svojemu zahtevku pa predlagamo da priložijo kopijo dokazila o plačani storitvi, podatek o dnevu opravljenega plačila, obvestilo o odpovedanem letu …). vir: Tržni inšpektorat Republike Slovenije

Glede na situacijo in obsežnostjo problematike, bodo banke vsak primer reševale posamično. V primeru, da bo vaša banka zahtevek za vračilo plačane letalske karte zavrnila pa imate pravico, da se kot potrošniki obrnete njprej na Združenje bank Slovenije, v okviru katerega deluje organ za izvensodno reševanje potrošniških sporov.

Foto: wikipedia

Letalski prevoznik Adria Airways je sicer predlog za pričetek stečajnega postopka na okrožnem sodišču v Kranju vložila 30. septembra. Novico o tem so objavili tudi na spletni strani adria.si. Na podlagi pričetka stečajnega postopka sledi prevozniku tudi odvzem licence in izbris iz sistema Amadeus, s katerim upravlja Mednarodno združenje za zračni transport (IATA).

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: