1. oktobra prihaja novih 50.000 študentov! Primanjkuje sob in stanovanj!

S 1. oktobrom se pričenja novo študijsko leto. Univerze in javni ter zasebni visokošolski zavodi so tako skupaj razpisali 48.357 vpisnih mest za vpis v 1. letnik. To je skupno število prostih mest na 816 študijskih programih, in sicer na 335 dodiplomskih študijskih programih prve stopnje, 370 magistrskih študijskih programih druge stopnje (od tega 9 enovitih magistrskih) in 111 doktorskih študijskih programih tretje stopnje.

1. oktobra bodo študijske predavalnice zapolnili novi študenti. Foto: pixabay

Lani je bilo razpisanih več kot 65.000 mest, a je tudi letos sob in stanovanj premalo

V študijskih središčih po vsej Sloveniji je v zadnjem mesecu ogromno povpraševanje po študentskih sobah. Cene najemnin gredo zato sploh v prestolnici v nebo. To je tudi razlog, da se veliko študentov vozi v prestolnico in v druga mesta, kjer potekajo njihova šolanja.

Višina subvencije za bivanje v študentskih domovih ter pri zasebnikih v študijskem letu 2019/2020 v javnih dijaških, dijaško študentskih in študentskih domovih znaša 21,50 evra, v zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih pa 32 evrov.

Ministrstvo za izobraževanje, znanosti in šport je na svojih spletni strani še zapisalo, da bodo končni podatki o vpisu v visoko šolstvo ter o številu študijskih programov na voljo sredi novembra 2019, vsi vpisni postopki pa bodo zaključeni 30. oktobra 2019.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: