POZOR! Niso bonbončki! To je EKSTAZI!

Po svetovnem spletu ter tudi pri nas je zaokrožilo opozorilo pred nevarno drogo. Gre za tabletke ekstazija, ki imajo obliko, zelo podobno bonbončkom, ki jih številni otroci obožujejo.

Oglasi

Tabletke ekstazija se na trgu pojavljajo v vseh mogočih grafičnih oblikah in barvah. Pri nekaterih je jasno razvidno, da gre za drogo, spet druge oblikujejo tako estetsko, da so privlačne tudi najmlajšim.

Starši, podučite svoje otroke!

Ekstazi je zdravju izjemno škodljiva droga. Učinkovanje ekstazija je stopenjsko. Prva stopnja je “energiziranje” in se običajno začne 30-45 minut po zaužitju, lahko pa tudi šele po dveh urah, odvisno od zaužite substance. Vrh moči delovanja substance ali tako imenovani flash (po angloameriškem slengu tudi “hit” oziroma “rush”) traja 15-30 minut. “Plato” predstavlja fazo navidezne umiritve omamljenosti in običajno nastopi od pol do tri ure po uvodnem rushu. Pojavi se močnejše zavedanje ljudi, prostora, časa in glasbe, prejšnja eksplozija zavesti se v tej fazi umiri v čisto meditacijo. Sledi t. i. spuščanje ali prehajanje v bolj amfetaminsko omamljenost, ki traja 3-6 ur po rushu. Značilno je slabšanje psihičnega počutja, zato se pri nekaterih lahko pojavijo tudi razočaranje ali druge negativne emocije, vse do samomorilnih misli. Učinki ekstazija se nadaljujejo tudi po spanju, poleg izčrpanosti je pri nekaterih navzoče tudi ugodje in sproščenost. (Vir: Wikipedia)

Posledice so lahko zelo nevarne, nastopi lahko celo smrt

Ko govorimo o posledicah ekstazija, ne moremo niti mimo smrtnih primerov. Toliko bolj nevarno lahko postane, če v stik z drogo na takšen ali drugačen način pride otrok. Primeri tablet, kot jih lahko vidite tudi na zgornji sliki (oblika medvedka) in druge oblike so zdravju vselej škodljive. V telesu lahko pride do resnega povišanja telesne temperature, nastopi lahko srčna aritmija, mišični krči v telesu, zmanjšana možnost ali celo prenehano delovanje ledvic, motnje strjevanja krvi, razpad skeletnega mišičnega tkiva, tromboza, možganska kap, …

Zato bodite izjemno pozorni na to, da otroci in mladi ne bi prišli v stik s to drogo. Članek pa delite na socialnih omrežjih in s tem pomagajte opozoriti širšo javnost.

 

 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: