Povprečje plač poleti še nižje, cene pa v nebo

Statistični urad Republike Slovenije je objavil skrb vzbujajoče podatke o plačah Slovencev. V primerjavi s plačo za junij sta bili povprečna bruto in neto plača za julij nižji, in sicer nominalno za 0,3 %, realno pa za 1,3 %.

Julijska povprečna bruto plača znašala dobra dva tisočaka

Povprečna plača za julij 2022 je znašala 2.002,27 EUR bruto oz. 1.304,01 EUR neto. To pomeni, da je bila plača v juliju še nižja, kot je bilo junijsko povprečje. V bruto znesku za 7,0 % oz. v neto znesku za 6,0 %.

Pri tem je potrebno poudariti, da javni sektor tega ni občutil tako, kot drugi državljani. Po podatkih Statističnega urada je namreč v primerjavi s plačo za junij bila v javnem sektorju povprečna bruto plača nominalno višja za 0,5 %.

Podatki STAT še kažejo na višanje plač v zdravstvu

V primerjavi s plačo za junij se je povprečna bruto plača najbolj zvišala v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo (nominalno za 3,4 % oz. realno za 2,4 %), najbolj znižala pa v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (nominalno za 5,1 % oz. realno za 6,0 %).

statistični urad plače 2022
Primerjava plač – zadnji podatki za poletje 2022 – Foto: stat.si

Inflacija trenutno višja od rasti BDP-ja

Glede na zadnje izračune in uradne podatke je trenutna rast bruto domačega proizvoda 8,2 odstotna. Še višji odstotek rasti pa ima trenutno inflacija. Le-ta trenutno znaša kar 11 odstotkov, kar definitivno negativno vpliva na naš življenjski standard.

Brezposelnost je v Sloveniji trenutno 4,2%, vendar pa glede na dogajanje v tujini napovedi za prihodnost niso nič kaj obetavne.

Vir: SURS

Preberite tudi: Sodelujte in s prijateljico BREZPLAČNO obiščite Sejem kozmetike

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: