Objavljamo rezultate trojnega referenduma

Referendumska nedelja nam je prinesla prve rezultate. Preštetih je 10 odstotkov glasovnic. Kot trenutno kaže so bili vsi trije zakoni potrjeni.

Slovenci smo na več kot 3000 voliščih odločali o uveljavitvi treh zakonov, in sicer zakonu o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o RTVS.

referendum
Foto: VideoSvet.si

Najvišjo podporo volilcev ima za zdaj zakon o RTV, kjer je po prvih izidih ZA glasovalo malo manj kot 60 odstotkov volivcev. Zakon o vladi ima trenutno le okoli 53 odstotkov podpore.

Volilna udeležba je bila zgolj 28,85 odstotna, trenutni odstotki glasov pa so sledeči:

  • Zakon o vladi: ZA: 53,47% PROTI: 46,53%
  • Zakon o dolgotrajni oskrbi: ZA: 58,92% PROTI: 41,08%
  • Zakon o RTV Slovenija: ZA: 59,55% PROTI: 40,45%

“Kampanja je bila korektna, vsebinska z naše strani. Pokazala je, da koalicija dela kot ekipa, da smo zdrava ekipa, in da ‘šponamo’,” je po zaprtju volišč povedala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Udeležba do 16. ure je primerljiva z referendumom o vodah.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij je na voliščih v Sloveniji do 16. ure na referendumu o noveli zakona o vladi glasovalo 466.516 volivk in volivcev. To skupno znaša 27,53 odstotka volilnih upravičencev.

Za lažjo predstavo,gre za le dobri dve odstotni točki manj kot na referendumu o vodah. Takrat je bila volilna udeležba do 16. ure 29,76-odstotna, končna volilna udeležba pa je bila 46,46-odstotna.

Predmet referenduma o spremembah zakona o vladi prinaša novo sestavo ministrov, skupaj 20, tri več kot zdaj, in sicer 19 z resorjem ter enega brez resorja.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: