NOROST? Maska iz blaga dovoljena, ruta ali šal po novem prepovedana!

V Sloveniji se epidemija ne umirja. Zato so odločevalci sprejeli nove direktive. Od zdaj dalje je ruta ali šal kot zaščita ust in nosu pred koronavirusom prepovedana, maska iz blaga pa je še vedno dovoljene.

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne je danes sporočila, da je za zaščito nosno-ustnega predela obvezna maska, ki je lahko tudi iz blaga. Ruta ali šal pa ne zadostujeta več.

Tudi pralne maske so popolnoma primerne, sploh zato, ker jih imamo lahko dlje časa gor, preden se razmočijo. Kirurške se razmočijo zelo hitro in takrat niso več primerne za uporabo, praviloma bi jih morali menjati na dve uri. Maske iz blaga pomenijo zaščito pred prehajanjem kapljic, ki nosijo delce virusa, pa tudi oprimejo se obraza, medtem ko šal temu ne zadošča,” je še dodala.

Spomladi dovoljeno, zdaj prepovedano

Če je bilo še spomladi dovoljeno nositi kakšno koli zaščito, ki je prekrila nos in usta, je zdaj drugače. Nosili smo lahko celo maske, narejene iz serviet. Z elastiko v beli in rdeči barvi. Se jih še spomnite?

Medtem, ko nam vlada striktno prepoveduje nošenje šala ali rute pa se pojavlja tudi vprašanje o nošenju higienskih mask. Na številnih embalažah tovrstnih mask namreč piše, da ne ščitijo pred koronavirusom. Pojavlja se resno vprašanje o kontradiktornosti ukrepov.

maske
Na embalaži mask jasno piše, da ne ščitijo pred koronavirusom. Foto: Facebook

Preberite tudi: VideoSvet anketa razkriva: Samo še tako malo ljudi zaupa vladi Janeza Janše! 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: