Nevarnost se šele začenja, čaka nas divja vremenska noč

Dele Slovenije čaka vremensko zelo pestrih 12 ur, ki lahko prinesejo tudi silovite poplave, pa so opozorili pri portalu Meteoinfo.

“Ob prehodu fronte se bo pojavljale nevihte z močnejšim vetrom, ki lahko ponekod poskrbi za obširen vetrolom. Intenziteta padavin bo takrat tudi najmočnejša, kar bo privedlo do silovitega porasta nekaterih rek, potokov in hudournikov,” so na Facebooku zapisali pri Neurje.si.

Na Neurje.si so ob tem še dodali: “Reke na Gorenjskem in v Posočju so začele močno naraščati. V porečju Save Bohinjke in zgornje Soče so se že začela razlivanja vodotokov. Reke v Posočju, na Idrijsko Cerkljanskem v porečju Sore, Save Bohinjke in Save v srednjem in zgornjem toku bodo poplavljale.”

Pade lahko celo več kot 300 litrov dežja na kvadratni meter

“Težišče padavinskega dogajanja bo še vse do sredine noči na severozahodu Slovenije, kjer lahko v le nekaj urah pade več kot 200, skupaj lokalno morda celo več kot 300 litrov dežja na kvadratni meter,” so napovedali pri portalu Meteoinfo.

V številnih občinah čistijo vodotoke, utrjujejo ceste in o morebitnih nevarnostih obveščajo prebivalce, ponekod pa so tudi že razdelili protipoplavne vreče. Poleg tega vsem prebivalcem na ogroženih območjih svetujejo, da poskrbite za preventivno čiščenje žlebov in odtočnih jaškov.

Reke na Gorenjskem in v Posočju so začele močno naraščati, opozarja Agencija RS za okolje.

V porečju Save Bohinjke in zgornje Soče pa so se že začela razlivanja vodotokov. Rdeče meteorološko opozorilo velja tudi ponoči, ko se bo odvila glavnina burnega vremenskega dogajanja. Okrepil se je tudi veter, zaradi česar so za pomorski promet priprli koprsko pristanišče.

Napovedi kažejo, da se bodo v prihodnjih urah padavine pri nas še okrepile. Sredi noči na petek bo Slovenijo čez naše kraje začela prehajati hladna vremenska fronta ob kateri bodo nastajale nevihte z nalivi in močnimi sunki vetra. Bodite previdni. Vsem, tudi prebivalcem Baške grape v sosednji Občini Tolmin, želimo mirno noč s čim manj vremenskimi nevšečnostmi,” so sporočili v Občini Kobarid.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: