Nasveti, ki jih je dobro upoštevati, ko je zunaj vroče

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ob napovedanih visokih temperaturah v teh dneh svetuje, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ob napovedanih visokih temperaturah v teh dneh svetuje, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto, se umaknemo v senco ali hladnejše prostore, fizično aktivnost na prostem pa omejimo na jutranje in večerne ure. Vročina lahko škodljivo vpliva zlasti na zdravje občutljivih skupin, opozarjajo.

Vročina lahko najbolj prizadene starejše in otroke ter bolnike z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja. To so denimo bolniki s srčno žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi motnjami in nepokretni. Na uravnavanje toplote vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil.

Delavci na prostem so bolj ogroženi

Med bolj ogroženimi zaradi vročine so tudi osebe s socialno-ekonomskimi težavami in tisti, ki so dodatno izpostavljeni nekaterim dejavnikom iz okolja, denimo onesnaženemu zraku ali imajo slabše bivalne pogoje. Prav tako so bolj ogroženi delavci, ki delajo na prostem, in prebivalci mest. Bodimo posebej pozorni na znake prizadetosti pri bolj ogroženih osebah. Nikoli ne smemo nikogar puščati v zaprtem parkiranem avtomobilu, opozarjajo na inštitutu.

Daljše obdobje vročine lahko povzroči kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico – kratkotrajno izgubo zavesti in vročinsko kap.

V primeru pregretja bolnika umaknemo v senco ali hladen prostor. V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega pa ves čas hladimo. Z zdravnikom se posvetujemo tudi ob neobičajnih težavah, ki ne minejo ali se večajo.

Foto: pixabay

Uživanje dovolj tekočin

Uživamo lahko hrano v manjših obrokih. Telesu pa omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in z zadostnim uživanjem tekočin. V času največje moči sonca med 10. in 17. uro poiščimo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili in z zaščitno kremo z zaščito pred UVA in UVB žarki z zaščitnim faktorjem najmanj 30.

V vročini se hrana hitreje pokvari, zato bodimo pozorni na njeno varnost in pravilno ravnanje z njo. Zdravila pa shranjujmo na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca. Spremljajmo napovedi in opozorila preko sredstev javnega obveščanja, še svetujejo na inštitutu.

Začel se je vročinski val

V urgentnem kirurškem bloku kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in službi nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana v prvem vročinskem valu v letošnjem poletju še nimajo bolnikov s težavami zaradi vročine. Vročinski val se je komaj začel in ponavadi traja nekaj časa, da posledice zaznajo tudi v nujnih službah, so za STA povedali v UKC Ljubljana.

Meteorologi napovedujejo, da bodo danes najvišje dnevne temperature od 29 do 33, v Vipavski dolini in na Goriškem do 35 stopinj Celzija. Tudi v torek bo sončno in vroče.

Vir: https://maribor24.si/

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: