Nasilje v družini: 20-letna hči zabodla očeta!

V nedeljo v večernih urah je prišlo do hudega družinskega spora le 15 kilometrov od slovensko-hrvaške meje. V bližini Krapine je 20-letna hčerka zabodla 51-letnega očeta.

Zdravniki so poškodovanega 51-letnika uspeli rešiti, trenutno pa naj bi bil po operaciji v stabilnem zdravstvenem stanju. Policija je hčerki odvzela prostost.

reševalno vozilo
Simbolična fotografija. Foto: pixabay

Pred nami so psihološko naporni tedni

Številni strokovnjaki opozarjajo, da je trenutna situacija, ki smo ji priča v svetu zaradi pandemije novega koronavirusa kriva za povečano število primerov nasilja v družini in tudi za najbolj tragične primere, do katerih privede stiska ljudi. Milijoni ljudi po vsem svetu so namreč čez noč ostali brez dela, v stiski in z dolgovi. Poleg tega družinski člani za razliko od prej veliko več časa preživljajo skupaj, to pa uničuje že prej krhke odnose, ki so bili v številnih družinah.

V Sloveniji vsako leto obravnavajo več tisoč primerov nasilja v družini. Na spletni strani policije lahko najdete vse informacije, kako ukrepati.

Na Danskem prepovedali prodajo alkoholnih pijač

Zaradi povečanega števila prijav nasilja v družini, kjer so žrtve predvsem ženske in otroci, so na Danskem pripravili posebno odredbo. V trgovinah so prepovedali prodajo alkoholnih pijač, saj želijo na ta način zmanjšati družinske stiske, do katerih privede uživanje alkohola. Najranljivejši so se namreč večkrat znašli zaprti za štirimi stenami, z vinjenimi osebami, od katerih se niso mogli ločiti, oziroma umakniti, saj tudi na Danskem velja prepoved zapuščanja domov.

V Sloveniji smo leta 2016 dobili prenovljen zakon, ki ne tolerira nasilja v družini

Državni zbor je 26. oktobra 2016 potrdil spremembe Zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki vpeljujejo ničelno toleranco do nasilja v družini, vključno do telesnega kaznovanja otrok. Zato je pomembno, da vsako nasilje, ki ga opazite, prijavite na interventno številko 113. Pri nasilju v družini velikokrat pomembno vlogo pri prijavi odigrajo sorodniki ali sosedi žrtve, saj si ogroženi sami največkrat ne upajo prijaviti nasilneža. Nasilje v družini, katero na začetku izgleda manj opazno, lahko v prihodnosti privede tudi do najbolj tragičnih zaključkov zgodb, kot so umori.

Preberite tudi: VIDEO: Nečloveško kaznovanje posameznikov 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: