Najboljši recept za kuhano vino

Najboljši recept za kuhano vino, ki ga boste pili to zimo je pred vami. Ste pripravljeni na ekstazo okusov in na uživanje vaših brbončic in ali znate kuhano vino pravilno pripraviti?

kuhano vino
V kuhano vino na stojnicah v mestih velikokrat prodajalci dodajo tudi vodo. Zato je vino pripravljeno doma še toliko bolj okusno. Foto: pixabay.com

Proti koncu jeseni in v začetku decembra je med Slovenci izjemno popularna topla pijača kuhano vino. Kuhano vino imenujemo tudi kuhanček in je atraktivna pijača v zimskem času predvsem zato, ker se pije vroča. Vroče kuhano vino je tudi sicer najbolj pitno. Bodite pozorni le na to, da se s prevročim vinom ne opečete.

Običajno je v pred-pripravljenem kuhanem vinu veliko sladkorja, vino pa največkrat niti ni dobre kvalitete. Zato vam svetujemo, da kuhano vino pripravite sami – doma.

Recept za kuhano vino

  • 1 liter vina (belega ali rdečega)
  • 80-100 gramov sladkorja (po okusu)
  • 1 cimetova palčka (lahko tudi dve)
  • 8 nageljnovih žbic
  • 3 janeževe zvezde

Postopek za pripravo kuhanega vina

V posodo zlijete vino in ga na zmernem ognju kuhate 2 minuti. Nato v lonec dodajte sladkor ter cimetovo palčko, nageljnove žbice ter janeževe zvezde. Lonec pokrijte in na zmernem ognju kuhajte ter postopek zaključite tik preden bi vino popolnoma zavrelo. Nato lonec odstavite in počakajte minuto, ali dve, da začimbe dodajo svoj okus. Vino nato prelijte v skodelice.

Pa uživajte v teh hladnih jesensko-zimskih dneh.

recept za kuhano vino
Kuhano vino je med Slovenci izjemno priljubljena predpraznična pijača. Foto: pixabay

Ob tem ne pozabite, da ministrstvo za zdravje opozarja, da prekomerno pitje alkoholnih pijač škoduje zdravju!

Lansko jesen in zimo je bil poleg kuhanega vina med ljudmi izjemno priljubljen tudi kuhan gin. V kolikor so se vam sedaj pocedile sline, si lahko recept za kuhan gin preberete na tej povezavi. Gre za pijačo, ki je močnejša od vina, zato pijte zmerno. Najboljši kuhan gin pa seveda potrebuje tudi kakšno skrito sestavino, na katero ne bi pomislili v prvem trenutku.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: