Aranžma za 1. november: Predstavljamo, kakšni so letošnji trendi

Dan mrtvih, 1. november, je pred vrati. Pomemben del praznika so nagrobni aranžmaji. Kakšen nagrobni aranžma izbrati in kakšni so letošnji trendi boste izvedeli v tem članku.

1. november je poseben dan, ko se spomnimo svojih preminulih in se odpravimo na grobove, da prižgemo sveče. Pred tem se pogosto odpravimo do cvetličarne, kjer pravočasno kupimo nov nagrobni pesek ali lubje ter rastline, ki jih zasadimo na grobove.

Poleg tega so zelo pomemben del tega spominskega obreda tudi nagrobni aranžmaji, ki izražajo našo ljubezen, spoštovanje in čast do tistih, ki jih več ni med nami. Vsako leto se pojavijo novi trendi pri izdelavi nagrobnih aranžmajev, ki vključujejo drugačne barve in materiale. V tem članku vam bomo predstavili letošnje trende na tem področju.

nagrobni aranžma 1 november trendi
Foto: Envato

 

Kakšne barvne kombinacije naj ima nagrobni aranžma?

Trendi se iz leta v leto seveda nekoliko spreminjajo. Vsekakor je pomembno, da je nagrobni aranžma izdelan v barvnih kombnacijah, ki so všeč vam, oziroma bi bila nad barvami nagrobnega aranžmaja navdušena vam najdražja preminula oseba.

  1. Naravne in nežne barve: Letošnji trendi nagrobnih aranžmajev so usmerjeni v naravne in nežne barvne palete. Priljubljene so pastelne barve, kot so nežno roza, bledo modra, svetlo vijolična, in tudi kremasta bela. Te barve izžarevajo mir in spokojnost ter pomagajo ustvariti občutek topline in ljubezni.
  2. Kontrasti z živahnimi barvami: Poleg nežnih barv bo letos v trendu tudi nagrobni aranžma z živahni kontrasti. Dodajanje nekaj živahnih barv, kot sta rdeča ali oranžna, k nežnejšim osnovnim barvam lahko poudari določene elemente aranžmaja in ga naredi bolj izrazitega.
  3. Zelena kot osnovna barva: Naravna zelena barva je vedno v modi za nagrobne aranžmaje, saj simbolizira ponovno rojstvo in življenje. Preprosta simbolika, ki jo je vredno upoštevati. Uporaba zelenih rastlin in listov kot osnovnega elementa aranžmaja je vedno dobra izbira.
nagrobni aranžma 1 november trendi
Foto: Envato

Trendi glede materialov nagrobnega aranžmaja:

  1. Naravni materiali: Letošnji trendi spodbujajo uporabo naravnih materialov, kot so les, kamen, lubje in naravni tekstil. Ti materiali dodajo rustikalen in naraven videz nagrobnim aranžmajem ter izražajo povezavo z naravo.
  2. Uporaba suhih cvetov in rastlin: Suhi cvetovi in rastline so pridobili na priljubljenosti, saj so trajni in ohranijo svojo lepoto dolgo časa. Uporaba suhih cvetov, kot so sivka, vrtnice ali eukaliptus, lahko ustvari čudovit in subtilen videz aranžmaja.
  3. Sodobni kovinski dodatki: Kovinski elementi, kot so baker ali zlato, so v zadnjem času postali priljubljeni pri oblikovanju nagrobnih aranžmajev. Ti materiali lahko dodajo sodoben in eleganten videz ter poudarijo detajle aranžmaja.
cvetlični nagrobni aranžma
Foto: Eurogarden.si

Preberite tudi: Uporabni nasveti, da boste vedeli, kako urediti grob pred 1. novembrom

Se torej še vedno sprašujete, kakšen nagrobni aranžma za 1. november izbrati? Trendi, ki smo jih v članku zbrali za vas, vam bodo lahko nedvomno v pomoč. Svetujemo vam, da poleg tega razmislite tudi, koliko denarja ste pripravljeni odšteti za nagrobni aranžma.

V letošnjem letu je vsekakor poudarek na naravi, na nežnih barvah, naravnih materialih in ustvarjanju osebnih in personaliziranih nagrobnih aranžmajev. Ne glede na to, katera od trendovskih kombinacij vam je najbolj blizu, je pomembno, da izrazite svojo ljubezen in spomin na svoje preminule na način, ki je za vas najbolj “vaš” in edinstven.

Ne samo nagrobni aranžma, tudi nagrobne sveče kupite s premislekom

Eden od najbolj tradicionalnih načinov, kako izrazimo spoštovanje in čast preminulim, je postavitev sveč na grobove pokojnikov. Sveče simbolizirajo svetlobo in spokojnost, zato je pomembno, da izberemo prave sveče za ta poseben dan.

Klasične nagrobne sveče

Klasične nagrobne sveče so bele, rdeče ali rumene sveče, običajno v steklenih ali plastičnih posodah. Te sveče so tradicionalen izbor za 1. november, dan spomina na mrtve. So preproste, a dostojanstvene in ponujajo čisto in svetlo ter spokojno svetlobo na grobu.

Sveče z religioznimi simboli

Mnogi ljudje izberejo sveče, ki imajo religiozne simbole, kot so križi, angelčki ali svetniki. Te sveče odražajo vero in duhovnost ter poudarjajo pomen praznika iz verskega vidika.

Sveče z osebnim sporočilom

Če želite na grob postaviti sveče z osebnim sporočilom, lahko izberete sveče v barvah, ki so bile ljubljene osebe najbolj všeč, ali sveče, ki odražajo njihove interese ali hobije. To je način, kako ohraniti spomin na preminulega s posebnim poudarkom na njihovih edinstvenih lastnostih.

Okolju prijazne sveče

V kolikor vam je mar za okolje, razmislite o uporabi okolju prijaznih sveč, ki so izdelane iz obnovljivih materialov. Te sveče so biološko razgradljive in manj obremenjujejo okolje. Poleg tega so okolju bolj prijazne tudi solarne sveče. Nekatere namreč svetijo tudi do 1000 dni, kar pomeni, da novo svečo na grob načeloma lahko položite šele vsaka tri leta.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: