Nasveti: Kako urediti grob pred 1. novembrom

Bliža se dan spomina na mrtve, ko se pri nas in drugod po vsem svetu spominjamo tistih, ki jih več ni med nami. Zato je potrebno poskrbeti za urejen grob svojcev in tistih, ki so tako ali drugače pustili delček mozaika v našem življenju.

To je tudi dan, ko obiščemo grobove pokojnih, jim prižgemo svečko in prinašamo cvetje. Strokovnjakinja iz vrtnega centra Eurogarden na Dobrovi pri Ljubljani je zato z nami delila številne koristne nasvete, da boste lahko enostavno in ugodno polepšali dom večnega počitka vaših najdražjih.

Urejanja grobov se je potrebno lotiti sistematično

Dež in umazanija iz okolja prispevata k temu, da nagrobni spomeniki izgubijo svoj sijaj. Zato nas je zanimalo, kako se lotiti čiščenja nagrobnika. Z nasveti nam je na pomoč priskočila Anja Marič iz Eurogardna, ki je svetovala: “Pri čiščenju groba je dobro, da imamo s seboj gobico ter čistilo za pomivanje posode. Potrebno je preveriti, da je čistilo primerno tudi za čiščenje kamna, saj lahko v nasprotnem primeru nagrobnik celo trajno poškodujete. Ob tem moram dodati, da obstajajo tudi namenska čistila za čiščenje marmorja. Ne pozabite, da za čiščenje nagrobnega spomenika potrebujemo tudi vodo. Da bo delo kvalitetno opravljeno, obenem pa pri tem ne bodo trpele vaše roke, vam svetujem, da ne pozabite niti na rokavice. Roke boste s tem zaščitili tako pred umazanijo kot tudi pred vplivom kemikalij v čistilih, ki lahko poškodujejo vašo kožo.”

cvetlični nagrobni aranžma

Urejanja pokopališča se zato lotite pravočasno in po možnosti ne takrat, ko ljudje že množično obiskujejo grobove svojih bližnjih. Ko se boste lotili urejanja groba, vam Maričeva priporoča, da imate s seboj vedro, ali samokolnico. Vanjo boste lahko dali odpadne veje, pesek in plevel, kar boste nato tudi lažje odpeljali do smeti. Ne pozabite, da je potrebno smeti tudi pravilno ločevati v za to namenjene zabojnike. V kolikor boste na grob zasadili nove rastline, vam bo pri urejanaju grobov v pomoč tudi manjša lopatka. V primeru, da se boste letos lotili menjave peska pa bodo prav prišle tudi grablje.

Večina Slovencev pred prvim novembrom poskrbi za svežo jesensko zasaditev. Katere rastline predlagate za letošnjo zasaditev?

Eurogarden strokovnjakinja Anja Marič ob tem pojasni, da med bolj priljubljene rastline za zasaditev grobov spadajo okrasne trave, hojhere, mulenbekije, mačehe, rese, hebe, skimie, okrasni brin, calocefalus. Primerne so tudi številne druge rastline, vse pa je odvisno od želja posameznikov in seveda od velikosti groba. Ne pozabite, da so žarni grobovi manjši in običajno oblečeni v marmor, zato bo nadvse hvaležna zasaditev kombinacija jesenske vrese in mačeh, ali vrese in plazečega skrečnika.

Glede na to, da je veliko grobov prekritih z marmorno ploščo, okrasnim peskom ali kamenjem, je priporočljivo imeti trajno zasaditev v posodah. Tudi v tem primeru ne gre brez vresja, hojhere in šaša. Nekaj barvitosti in živahnosti pa lahko na tak grob vnesete s cvetočimi trajnicami, ciklamami, cvetočimi hermelikami ali krizantemami.

ciklame eurogarden

Ne samo rastlin, vsakih nekaj let je dobro zamenjati tudi pesek, oziroma zemljo. Kako pogosto naj na grobu zamenjamo zemljo in pesek?

Anja Marič iz vrtnega centra Eurogarden pove: “Pesek načeloma zamenjamo vsako sezono, seveda pa je odvisno od tega koliko se čez leto umaže. Nov nagrobni pesek se lahko tudi primeša staremu. Že s tem osvežimo videz.”

Da bo grob urejen in lepšega videza, uporabimo zemljo črnico

Poleg peska je potrebno na grobovih zamenjati, oziroma dodati tudi novo zemljo. Maričeva ob tem pove, da za zemljo velja, da jo dodajamo v primeru, ko se le-ta poseda. Zemljo za grobove pa dodamo pri sajenju novih rastlin, saj bomo s tem okrepili koreninski sistem rastlin in pripomogli, da bodo trajnice preživele tudi dolge in mrzle zimske dni. Za lepši videz je najbolje, da uporabite zemljo črnico, ki se jo posuje samo po vrhu.

sveče za grob eurogarden

Ko se lotimo urejanja grobov, je dobro, da sledimo trendom. Kakšni so letošnji “trendi” barv za aranžmaje, ikebane in rože, smo povprašali Eurogarden strokovnjakinjo. Dejala je, da so barvni trendi za leto 2022, ko govorimo o samih barvah, predvsem lila, olivno zelena, maslena, mango ter atlantsko modra.

V kolikor se letos ne boste odločili za zasaditev grobov, vam priporočamo, da na grobove vaših najdražjih date cvetlični aranžma. To je pravzaprav najlepši kratkotrajen način ureditve groba. Cvetlični aranžma na grob postavimo v dneh pred 1. novembrom.

sveča vestina eurogarden urejen grob

Od vaših želja je odvisno, kako bo izgledal kraj večnega počitka vaših najdražjih. Za vse nasvete pri urejanju grobov so vam vedno na voljo strokovnjaki v vrtnih centrih Eurogarden na Dobrovi pri Ljubljani ter v Krškem, kjer vam v cvetličarni Eurogarden med drugim izdelajo tudi aranžmaje po naročilu. Poleg tega je v vrtnih centrih Eurogarden vedno velika izbira rož, nagrobnih sveč, peska, rezanega cvetja in ostale dekoracije, s katero boste vnesli barvitost in radost. Preverite ponudbo v spletni trgovini www.eurogarden.eu.

Preberite tudi: Nasvet: Zakaj imeti vrtni traktor Ramda 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: