Nabirate regrat? Kazen do 7.000 evrov!

Zaradi toplega vremena številni na poljih že nabirajo regrat. Večina ga nabira za svoj obrok, če ga želite pa prodati, vas čaka kup dokumentov. V kolikor teh dokumentov ne boste imeli, bodo inšpektorji to smatrali kot delo na črno.

Foto: pixabay

Globe tudi do 7000 evrov

Ne samo prodaja nabranega regrata, tudi nabiranje in prodaja čemaža ali divjih špargljev spadjo v okviru prodaje nabranih gozdnih sadežev ali zelišč. To pa sodi pod osebno dopolnilno delo. Če tovrstnega dela ne prijavite, vas lahko FURS zaradi dela na črno oglobi s 1.000 do 7.000 evri.

Oglas

Omejitve nabiranja pri regratu ni

V primeru, da se boste prebili čez vso birokracijo, za katero že dobro vemo, da je v Sloveniji ni malo, je tu še dobra novica. Pri regratu namreč za razliko od nabiranja drugih rastlin, ni količinske omejitve.

Nabirate pa ga lahko tudi na zasebnih neobdelanih kmetijskih zemljiščih. Zakon o kmetijskih zemljiščih namreč izrecno določa, da mora lastnik ali zakupnik neobdelanega kmetijskega zemljišča dovoliti rekreativno nabiranje med drugim regrata. Ob tem seveda ne smete povzročati škode, pojasnjujejo na kmetijskem ministrstvu.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: