Kdaj se opravi zadnja košnja trate v sezoni?

Jesen je potrkala na vrata in kmalu bo nastopila tudi zadnja košnja trate v tej sezoni. Pomembno je, da opravimo nekaj ključnih korakov, da bomo ohranili zdravo in lepo trato, ki bo pripravljena na prihodnjo sezono.

Poleg tega je pravilno vzdrževanje kosilnice ključno, saj bo le tako dolgoletno služila svojemu namenu. V tem članku vam bom podal nekaj nasvetov, kako to narediti pravilno.

bencinska vrtna kosilnica ramda
Redno vzdrževanje bencinske kosilnice je ključno za njeno dolgo življenjsko dobo. Foto: Eurogarden.si

Začnimo s pomembnim korakom – zadnjo košnjo v sezoni. Košnjo zaključimo, ko trava ne raste več tako hitro in je že nekoliko zimska. Pri tem pazimo, da ne kosimo prenizko, saj bi to lahko poškodovalo korenine trave. Idealna dolžina trave za zadnjo košnjo je približno 5 cm. Tako bo trava bolje prenašala zimo in se lažje obnovila spomladi.

Trava čez zimo ne sme ostati previsoka, saj s tem pospešimo razvoj bolezni v trati. Če trava jeseni še lepo raste in je lepe temne zelene barve, jo normalno kosimo, kot vso sezono košnje.

Odstranite plevel in prezračite trato

Preden zaključimo s košnjo, je dobro, da pregledamo svojo zelenico in odstranimo morebiten plevel. Plevel lahko izpodrine travo in zmanjša estetski videz naše trate. Pazimo, da izvlečemo tudi korenine plevela, da se ne bo ponovno pojavil spomladi. Če je vaša trata močno stisnjena ali ima veliko mrtvih travnih ostankov, je priporočljivo, da jo prezračite. To lahko naredite s pomočjo prezračevalca trate ali pa enostavno s pomočjo ročnih vil. S tem boste omogočili boljšo cirkulacijo zraka in vode v tleh, kar bo izboljšalo rast trave.

Jesensko dognojevanje trate – zadnja košnja

Po zadnji košnji je pravi čas za gnojenje trate. Uporabimo specialno gnojilo za trato, ki bo pomagalo krepiti korenine in pripraviti travo na zimsko obdobje. Upoštevajte navodila na embalaži in gnojite enakomerno po celotni površini.

zadnja košnja trate kosilnica
Zadnja košnja trate je ključna za lep izgled okolice vašega doma in za zdravje zelenice. Foto: Eurogarden.si

Pravilno shranjevanje kosilnice

Zaključek sezone košenja trate vključuje tudi ustrezno vzdrževanje kosilnice. Pred zimskim shranjevanjem kosilnico očistite. Odstranite ostanke trave in umazanije, ki se naberejo pod kosilnico. Preverite rezilo in ga po potrebi nabrusite ali zamenjajte. Prav tako preverite nivo olja in zračni filter ter opravite splošen pregled kosilnice. Shranite jo na suhem mestu, kjer bo zaščitena pred vlago in mrazom.

Če želite več informacij o vzdrževanju vaše kosilnice in drugih vrtnih orodij, se lahko obrnete na Rotar servisno mrežo, kjer vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.

Zaključek sezone košenja trate je ključen korak pri ohranjanju lepe in zdrave zelenice. S pravilno nego in vzdrževanjem kosilnice boste zagotovili, da bo vaša trata pripravljena na prihodnjo pomlad.

Preberite tudi: Kaj je obvezna gozdarska oprema

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: