Kam na družinski izlet? Obiščite čarobno Črno jezero na Pohorju

Se že danes sprašujete kam na družinski izlet ta konec tedna? Priporočamo vam, da z družino obiščete Črno jezero na Pohorju.

Črno jezero je jezero, ki leži na gozdnatem slemenu med Tremi Kralji in Osankarico na Pohorju na nadmorski višini 1197 m.

Čudovita turistična točka, dostopna družinam z majhnimi otroki

Črno jezero je umetnega nastanka, velikost jezera pa so zaradi spravljanja hlodovine v dolino sredi 19 stoletja povečali. Kristalno čista voda in neokrnjena narava dajeta jezeru poseben čar. Celotna pot je izjemno lepo urejena in označena, steza pa je izdelana iz lesenega podesta, saj bi se drugače zaradi razmočenega terena pohodnikom preveč ugrezalo pod nogami.

Črno jezero pohorje
Foto: VideoSvet.si

40 minut hoje, 230 metrov višinske razlike

Kot že rečeno, je pot do Črnega jezera primerna tudi za družine z majhnimi otroki. Nekoliko strmejša je le pot takoj od parkirišča, ki pa se po nekaj sto metrih spremeni v položno sprehajalno stezo. Po dobre pol ure hoje se odpre čaroben pogled na jezero, ki je ob sončnih dneh naravnost pravljično.

Črno jezero pohorje
Foto: Videosvet.si

Kako pridemo do Črnega jezera?

Če se na pot odpravimo iz Maribora, se usmerimo na avtocestni izvoz Slovenska Bistrica – Jug. Vožnjo nato nadaljujemo proti Oplotnici. Tam nas pričakajo prve oznake za Osankarico.

Del poti se boste z avtomobilom morali peljati po makadamu.

S parkirišča v bližini doma na Osankarici se peš odpravite v smeri Črnega jezera. Izletniška pot do Črnega jezera na Pohorju je dolga 2,7 kilometra.

Črno jezero pohorje osankarica
Foto: VideoSvet.si

Glede nastanka jezera je spleteno veliko čudovitih ljudskih pripovedk, ki pomenijo dragoceno etnološko in kulturno dediščino, specifično za ta del Pohorja.

črno jezero pohorje
Voda iz Črnega jezera se nato izteka v čudovit potoček, ki ga v poletnem času obdajajo številne cvetoče rastline. Poseben čar pa dodajo še živo zeleni mahovi ob strugi potoka. Foto: VideoSvet.si

Preberite tudi: Uporabljene čajne vrečke koristne za vzgojo rastlin

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: