Kako načrtovati in urediti zelenjavni, okrasni ali zeliščni vrt?

Pomlad je za ljubitelje vrtnarjenja eden najlepših letnih časov. Čas je, da se vprašate, kako urediti in predvsem kako načrtovati zelenjavni vrt, okrasni vrt in zeliščni vrt.

Sadna drevesa cvetijo, na vrtu pričnejo rasti naši posevki in sadike, ki smo jih pričeli pripravljati februarja so že zelo čvrste. Kmalu jih bomo lahko posadili v rastlinjake, kasneje pa v vrtove. Kaj lepšega bi si še lahko želeli, kot opazovati naravo, ki se pripravlja na bogato letino. Da bo letina zares zavidanja vredna pa je potrebno tudi na vašem vrtu opraviti še nekaj vrtnarskih opravil.

Priprava tal za novo vrtnarsko sezono

Ključni korak pri načrtovanju zelenjavnih vrtov, njiv in gredic je ustrezna priprava tal. Zdrava in rodovitna tla so temelj uspešnega vrtnarjenja. Zato je pomembno, da se tej nalogi posvetimo pravilno. Preden začnete s pripravo tal, je ključno, da odstranite vse plevele in druge ostanke rastlin lanske sezone. Pleveli bodo namreč vašim rastlinam jemali prostor, vodo in hranila, poleg tega pa zavirajo njihovo rast.

Kako načrtovati in pripraviti zemljo za rast?

Naslednja pomembna naloga na vašem vrtu je dobro prekopana zemlja. Pri tem vam svetujemo, da uporabljate kakovosten prekopalnik. V kolikor imate večji vrt, vam priporočamo uporabo motornega prekopalnika. Za manjše gredice se lahko poslužujete enostavnejših električnih, oziroma baterijskih prekopalnikov. Zmogljiv prekopalnik vam bo brez dvoma olajšal to naporno vrtno opravilo.
Premišljena priprava tal je neprecenljiv korak pri vrtnarjenju, saj omogoča zdravo rast rastlin in obilno letino.

Kakšno zemljo potrebuje zeliščni, okrasni ali zelenjavni vrt?

Da bo vaš vrt dobro obrodil, je potrebno vedeti, kakšna je pravzaprav zemlja. Svetujemo vam, da preverite pH vrednost tal in analizirate njihovo sestavo, da ugotovite, katera hranila primanjkujejo. Na podlagi teh rezultatov lahko prilagodite gnojenje in izboljšate rodovitnost tal. Strokovni pregled zemlje vam lahko kadarkoli opravijo izkušeni strokovnjaki v vrtnih centrih Eurogarden. Po testiranju tal nato lahko dodate najprimernejše organsko gnojilo ali kompost. Tako boste izboljšali strukturo tal in s tem povečali vsebnost hranil.

Zasaditev zeliščnega vrta

Zeliščni vrt lahko tudi pri vas doma postane majhna zakladnica pristnih okusov, omamnih vonjav in zdravja. Zeliščni vrt ni le estetsko privlačen, temveč tudi zelo priročen. Sveža zelišča lahko uporabimo za pripravo okusnih jedi, pripravo domačih zdravil ali celo kot naravni repelent za škodljivce. Poleg tega pa so številna zelišča zelo medovita in privabljajo na vaš vrt čebele in druge opraševalce, brez katerih ne bi bilo ne življenja, ne hrane.
Za zeliščni vrt izberite sončno lokacijo, kjer bodo rastline dobile vsaj 6 do 8 ur neposredne sončne svetlobe na dan. Tla naj bodo propustna, priporočamo pa vam tudi, da zeliščni vrt  zaščitite pred močnimi vetrovi. Pred sajenjem pripravite tla z dodajanjem organskega komposta ali gnoja, ki bo obogatil tla s hranili. Številna zelišča dobro uspevajo predvsem v lahkih, dobro odcednih tleh, zato zagotovite, da so tla primerno zrahljana.
delo na vrtu junij eurogarden
Foto: Eurogarden.si

Nepogrešljiva zelišča

Pri izbiri zelišč razmislite o svojih potrebah in predvsem željah. Klasična izbira zelišč vključuje baziliko, origano, timijan, peteršilj, meto, rožmarin, žajbelj in še mnoge druge rastline. Poleg tega lahko na vaš vrt posadite tudi druga zelišča, kot so šetraj, koriander ali limonska trava, da razširite svoj spekter okusov in vonjev, ki bodo bogatili vaše gredice.
Številna zelišča bodo dobro uspevala tudi, če jih boste zasadili v korita. Dodatna prednost takšne zasaditve je, da lahko po koncu poletja korita prestavite v notranje, bivalne prostore in uživate v svežih zeliščih tudi takrat, ko v naravi ne bi uspevala. Pomembno je, da za takšno zasaditev kupite primerno in prilagojeno zemljo, da se bodo rastline lahko razvijale.
Vsako zelišče rabi svoje, edinstvene pogoje za optimalno rast, pri čemer je pomembna tudi velikost korita v katerem rastejo. Izberite prava korita in čudovite okrasne lončke, s katerimi boste poskrbeli za tisto “piko na i” v vašem domu ali okolici hiše.

Zasaditev sadnih dreves

Skorajda ni vrtnarja, ki ne bi užival v spomladanskem pogledu pa čudovita in cvetoča sadna drevesa. Bogato cvetoča drevesa so namreč znak, da se nam, v kolikor ne bi prišlo do pozebe, toče ali neurij, obeta dobra letina. Toda, preden se lotite zasaditve sadnih dreves, je ključno upoštevati nekaj pomembnih nasvetov, ki bodo zagotovili uspeh vašega sadnega vrta.
Pri izbiri sadnih dreves je ključno upoštevati podnebne razmere na vašem območju in razpoložljiv prostor, ki ga imate na vrtu. Preverite, katere sorte sadnih dreves uspevajo v vaših krajih in kakšne so potrebe glede sončne svetlobe, vlage in tal.

Kako pravilo saditi sadna drevesa?

Pri sajenju več sadnih dreves upoštevajte priporočen razmik med drevesi, da bodo imele dovolj prostora za rast in razvoj korenin. Prav tako upoštevajte njihovo končno velikost, da se izognete prenatrpanosti v prihodnosti.
Sledi izkop luknje, ki je dovolj globoka in široka za rast korenin sadnega drevesa. Nato nežno odstranite drevo iz lonca in ga postavite v luknjo. Pri tem pa pazite, da je koreninski ovratnik (mesto, kjer se deblo sreča s koreninami) ravno nad površino tal. Nato luknjo zapolnite z zemljo, rahlo potlačite in dobro zalijte.

Opazujte rastline zaradi morebitnih škodljivcev

Bodite pozorni na znake morebitnih škodljivcev ali bolezni na drevesih in ukrepajte pravočasno. Uporabljajte naravna sredstva za nadzor škodljivcev in redno spremljajte stanje dreves.
Na ta način boste uspešno zasadili vaš sadni vrt, ki vam bo polepšal pomladne dneve s cvetočimi krošnjami, v poletnih in jesenskih dnevih pa vam bo postregel z bogato letino, v kateri boste lahko uživali vse do naslednje pomladi.

Kako načrtovati okrasni vrt, da bo raj za oči in balzam za dušo?

Pomemben del okolice vsake hiše je tudi okrasni vrt. Ne le, da nudi estetsko zadovoljstvo, temveč lahko tudi izboljša vzdušje in celo vpliva na naše razpoloženje. Prva in najpomembnejša odločitev je izbira prave lokacije. Poskrbite, da bo okrasni vrt vsaj del dneva izpostavljen soncu, saj večina barvitih rastlin potrebuje dobro osvetlitev za uspešno rast in cvetenje.
Lahko se odločite za harmonične kombinacije barv ali pa za živahno in kontrastno paleto. Pomembno je, da izberete barve, ki vam bodo všeč in ustrezale vašemu okusu. Priporočamo vam tudi, da dobro razmislite o kombinaciji enoletnic, trajnic, grmovnic in dreves. Tako boste dosegli raznolikost in kontinuirano cvetenje skozi sezono. Izbira je odvisna tudi od tega, koliko časa želite nameniti urejanju in skrbi za okrasni vrt.
načrtovati vrt in urejanje vrta jeseni
Foto: Eurogarden.si

Okoli dreves posujte lubje, da se rešite plevelov

Imejte v mislih, da tako kot v zelenjavnem vrtu, tudi na vašem okrasnem vrtu rastejo številni pleveli. Da bi si olajšali delo in omejili rast plevelov, obenem pa poskrbeli za estetsko dovršenost vašega vrta, vam svetujemo, da okoli dreves in drugih rastlin posujete lubje ali sekance. Na ta način boste privarčevali ogromno časa, obenem pa boste poskrbeli, da bo v vročih poletnih dneh vlaga več časa ostajala v tleh.
Višje rastline posadite bolj zadaj ali sredino vrta, medtem ko manjše rastline ali tiste s pokončno rastjo postavite spredaj. Poleg rastlin lahko v vaš barvit vrt vključite tudi dekorativne elemente, kot so kamni, kipi, lonci, vrtno pohištvo ali vodne značilnosti.

Negovana zelenica

Ne pozabite lepo in urejeno zelenico, ki je ogledalo vsakega doma. Konec zime, oziroma v zgodnji pomladi ste morali po vsej verjetnosti prezračiti trato, a pomembno je tudi, da travo na posameznih delih vašega vrta dosejete. V kolikor boste na osiromašenih delih trato zanemarili, se bodo hitro razrasli pleveli.

vrtni traktor ramda
Foto: Eurogarden.si
V mesecu marcu se je začela tudi prva košnja trate, ki jo boste morali ponavljati vse do konca poletja. Da bi si poenostavili to vrtno opravilo, vam priporočamo, da si omislite zmogljivo robotsko kosilnico. V kolikor pa imate večji vrt, vam priporočamo da izberete katerega od modelov zmogljivejših bencinskih kosilnic.
Od velikosti vrta je odvisno, kakšno kosilnico boste izbrali, pri tem pa ni zanemarljiv podatek, da ima veliko Slovencev okoli hiš zelo velike travnate površine. Takšnim priporočamo, da si za košnjo trate raje omislite vrtni traktor, ki vam bo resnično v pomoč pri košnji vašega vrta.

Nova pomlad, nova sezona piknikov

Sonce je že dodobra ogrelo zrak, zato boste na vašem čudovitem vrtu po vsej verjetnosti že v kratkem naredili kakšen piknik. Zakaj pa ne! Naj se piknik sezona prične z vrhunskim kamado žarom. Na takem žaru boste lahko spekli okusno meso in zelenjavo, primerni pa so celo za peko pic. Poleg tega pa si lahko kamado žare omislite v skoraj katerikoli barvi, zato izberite takšnega, ki se bo lepo podal k stilu vašega okrasnega vrta. 
Pomembno pa je, da je stilsko poenoteno tudi vrtno pohištvo, na katerem boste uživali na piknikih ali pa zgolj ob srkanju kavice in predajanju sončnim žarkom. Svetujemo vam, da pri nakupu vrtnega pohištva ne varčujete preveč, saj boste slabo vrtno garnituro morali že po letu ali dveh zamenjati. Omislite si raje trendovsko in kakovostno vrtno pohištvo, ki vam bo služilo še dolga leta.
Facebook komentarji
Delite s prijatelji: