Če vas piči žuželka, obstaja nekaj ukrepov, ki jih lahko sprejmete za olajšanje simptomov in preprečevanje morebitnih zapletov. Za vas smo pripravili nekaj splošnih korakov, ki jih je vredno upoštevati.

Po piku katerekoli žuželke je pomembno, da hitro ukrepate, saj boste na ta način najbolj ublažili posledice pika.

pik žuželke
Simbolična fotografija. Foto: Envato – yanadjana
Oglasi

Odstranite želo

Če je želo ujeto v koži, ga poskusite odstraniti s pinceto ali z nohtom. Bodite previdni, da ne stisnete žele še bolj ali da ne pustite žela v koži.

Umijte območje pika

Temeljito umijte mesto pika z blagim milom in toplo vodo, da preprečite morebitno okužbo.

pik sršena
To so posledice pika sršena. Foto: VideoSvet.si

Položite hladen obkladek

Nanesite hladno oblogo, kot je hladen obkladek, led ali zavit led v brisačo, na mesto pika. To bo pomagalo zmanjšati oteklino, srbenje in nelagodje.

Uporabite antihistaminik

Če imate močno srbenje, lahko vzamete peroralni antihistaminik, kot je loratadin ali cetirizin, po navodilih zdravnika ali iz lekarne brez recepta.

Uporabite mazilo ali kremo proti srbenju

Če srbenje ni preveč hudo, lahko poskusite nanesti kremo ali mazilo proti srbenju, ki vsebuje hidrokortizon ali kalaminski.

Izogibajte se praskanju

Kljub srbenju se poskušajte izogibati praskanju pika, saj lahko to povzroči draženje, okužbo ali celo brazgotinjenje.

Ohranjajte čisto in suho mesto pika

Spremljajte morebitne alergijske reakcije: Če opazite hudo oteklino, težave z dihanjem, omotico, slabost ali druge znake hude alergijske reakcije, nemudoma poiščite zdravniško pomoč. To lahko kaže na alergijo na žuželkin pik in zahteva nujno zdravljenje.

V primeru hude alergijske reakcije, kot je anafilaktični šok, ki vključuje težave z dihanjem, otekanje obraza ali grla ter omotico ali izgubo zavesti, takoj pokličite številko za nujne primere 112.

Če so simptomi hudi, se hitro razširijo ali se ne izboljšajo v nekaj dneh, je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč, da izključijo morebitne druge bolezni.

Preberite tudi: NEVARNO – To so posledice pika sršena

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: