Grims (SDS) želi ukinitev financiranja prostovoljnih gasilskih društev in drugih organizacij?!

Zapis, ki ga je na Facebooku v petek objavil CNVOS postaja viralen. Na noge je dvignil več  tisoč Slovencev. Zaradi resnosti besed pa zapis delimo z javnostjo tudi mi. V razmislek!

Foto: sds.si

To so zapisali na Facebooku:

Na včerajšnjem soočenju na TV SLO je poslanec Grims napovedal, da bo SDS v primeru zmage ukinil javno financiranje NVO. Smo mu danes via Goran Forbici odgovorili:

Za: [email protected]
Zadeva: O 300 milijonih, ki jim menda letno zmečemo skozi okno za nevladne organizacije

Spoštovani poslanec Grims!

Včeraj ste na predvolilnem soočenju na TV SLO napovedali, da bo SDS v primeru zmage ustavila javno financiranje nevladnih organizacij: “300 milijonov se meče skozi okno letno za nevladne organizacije, od katerih, kot je recimo Mirovni inštitut in podobno, Slovenija dejansko nima nobene razvojne koristi.”

Izposoje naših podatkov o javnem financiranju nevladnih organizacij vam seveda ne zamerim, jo navsezadnje spodbujamo. Zamerim pa vam, da si jih sposojate tako diletantsko, da tudi sami podatki izpadejo diletantski. Drži, približno 17 tisoč slovenskih nevladnih organizacij je lani od države (z občinami vred) prejelo nekaj čez 300 milijonov evrov subvencij. A od tega jih je šlo 17,7 milijonov za vaška lokalna kulturna društva, 1 milijon za lovce in ribiče, 38 milijonov so dobila slovenska prostovoljna gasilska društva, 2,5 milijona društva upokojencev, 43 milijonov slovenski amaterski in vrhunski šport, 25,5 milijonov je šlo za oskrbo invalidov v invalidskih društvih, 19 milijonov za socialnovarstvene programe duševnega zdravja, preprečevanja nasilja in alkoholizma, pomoč brezdomcem in družinske centre, škofijske in lokalne Karitas so prejele 5,1 milijona, Rdeči križ po celi državi 8,5 milijonov, katoliške osnovne in srednje šole, vrtci in domovi 15,6 milijona … In tako naprej in tako dalje.

Ko človek takole sešteva, ugotovi ne samo, da ne gre za nobeno metanje denarja skozi okno, temveč da tudi ne ostane kaj veliko za Mirovni inštitut in njemu podobne, kot ste jim rekli. A vam lahko tudi s tem prijateljsko pomagam za prihodnjič. Mirovni inštitut je lani od države prejel 356 tisoč evrov, Amnesty Slovenija 47 tisoč, Legebitra 432 tisoč, Ženski lobi Slovenije 0 evrov, društvo DIH 62 tisoč, društvo Parada ponosa 21 tisoč, zavod Maska Janeza Janše 242 tisoč.

Od skupnih cca. 300 milijonov evrov so skratka tisti, ki so vam stalno trn v peti, lani skupaj prejeli manj kot 1,2 milijona. Tako rekoč drobiž, tudi če sva velikodušna in znesek podvojiva na 2,4 milijona za primer, da sem koga z vaše črne liste nehote izpustil, glede na to, da pri svojem izključevanju in sovraštvu največkrat niste pretirano selektivni. Kar – vzemite to prosim kot dobronameren nasvet nekoga, ki o tem nekaj malega ve – seveda ni 1,2 ali 2,4 milijona preveč, ampak nekajkrat premalo. In predvsem še vedno skupno veliko manj, kot je lani od države dobil največji posamični prejemnik slovenskega javnega denarja med nevladnimi organizacijami – šentviški Zavod Sv. Stanislava, ki je prejel 4,9 milijona evrov.

Človeški nesmisli me seveda žalostijo. Zato me žalosti tudi, da bomo morali v ponedeljek na 30 tisoč nevladniških elektronskih naslovov po vsej Sloveniji, ki jih imamo na naših mejling listah, poslati novico z naslovom: V primeru zmage SDS napoveduje ukinitev financiranja gasilskih, vaških kulturnih in športnih društev, Slovenske Karitas, Rdečega Križa, Zveze prijateljev Mladine, katoliških in drugih zasebnih vrtcev in šol … A žal ne gre drugače. Navsezadnje ste, kot nam zagotavljate v svojem programu, stranka, ki drži svoje obljube. In takšnih obljub se je za bati. Tudi če so zgolj vele-neumnosti. Ker se je namreč treba zmage tistih, ki jih tako lahkotno stresajo, v vsakem primeru še bolj bati.

S prijaznimi pozdravi,

Goran Forbici
direktor

CNVOS
Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij

Na Facebooku so bili označeni tudi:

Mirovni inštitut Amnesty Slovenije Zavod Maska Društvo DIH Legebitra Gasilska zveza Slovenije Rdeči Križ Slovenije Zveza prijateljev mladine Slovenije – ZPMS Društvo SOS telefon ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje Umanotera Društvo Asociacija Focus društvo za sonaraven razvoj …

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: