FOTO: Zaradi hudih kršitev FURS zapečatil poslovalnico za odkup zlata v Mariboru

Dacarji so bili na delu v Mariboru in v več koncih države zapečatili poslovalnice za odkup zlata, poroča spletni portal Maribor24.si.

Foto: Maribor24.si

Tako drastične ukrepe FURS redko izvede

FURS je te dni zapečatil poslovalnice podjetja Aurum investicije v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti in na Vrhniki. Podjetje, ki se ukvarja z odkupom zlata in srebra, oziroma ima registrirano trgovino na debelo s kovinami in rudami, podatkov o zaposlenih pa v javno dosegljivih evidencah ni.

FURS take ukrepe uporabi zelo redko in po dolgotrajnem postopku, kar kaže na to, da je očitno moralo iti za hude kršitve, ki se dogajajo dalj časa.

Fotografija je simbolična. Foto: pixabay

Ukrep, ki je skrajen zaradi večih kršitev

“Prostore zapečatimo in dejavnost prepovemo opravljati takrat, ko je to nujno potrebno zaradi preprečitve nadaljnjih kršitev ali odpravo nepravilnosti. Uporabi se ga praviloma pri zavezancih, ki kontinuirano kršijo zakone in druge predpise. Gre torej za skrajni ukrep zaradi večih kršitev,” je pojasnila Barbara Škrinjar iz FURS-a.

Furs lahko takšen ukrep uporabi, kadar zavezanci ne oddajajo davčnih obračunov, zaposlenim ne plačujejo prispevkov ali dolgujejo državi denar, pa so v postopkih izvršbe izčrpani že vsi ostali ukrepi. Zapečatenje je možno tudi, če zavezanci poslujejo gotovinsko, poslovnega računa pa nimajo odprtega ali pa je račun blokiran zaradi davčne izvršbe. Po poročanju RTV Slovenija naj bi šlo v tem primeru za neplačevanje prispevkov za socialno varnost.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: