FOTO: V okolici Maribora deklico ugriznila kača, v bolnici sledil zaplet

Nič hudega sluteč sprehod s svojim psom, se je za 12-letnico spremenil v grozljivo izkušnjo, piše Maribor24.si.

V UKC Maribor so v tem letu obravnavali dva primera ugriza kač. »V obeh primerih je šlo za ugriz v spodnjo okončino. En otrok in ena odrasla oseba, sta pomoč poiskala v Urgentnem centru UKC Maribor,« nam pove predstojnik Urgentnega centra dr. Roman Košir, dr. med.. V preteklem letu beležijo štiri ugrize kač.

Na sprehodu deklica začutila, da jo je nekaj pičilo

12-letna A.B. se je na deževni nedeljski dan, 13. maja, s psom sprehajala v bližini hiše v Spodnjem Dupleku. Ob poti, kjer se sicer dnevno sprehaja veliko ljudi, je bila višja trava in naenkrat je deklica začutila, da jo je nekaj »pičilo«. Vsaj tako je sprva mislila. Prišla je domov in babica jo je namazala s kremo proti pikom. Njena mama nam je dejala: »Prvi dan nismo vedeli, da gre za ugriz kače. Kričala je, da jo peče. Drugi dan je babica opazila, da gre za kačji ugriz. Takoj sva šli v Vošnjakovo k zdravniku, ki je potrdil, da gre za kačji ugriz. Poslali so naju V UKC Maribor, kjer jo je zdravnik pregledal, rano razkužil z jodom, nogo povil in naju poslal domov.

Ugriznil jo je gad

Zdravnica je pogledala nogo in deklico napotila v operacijsko sobo, kjer so ji mesto ugriza izrezali in očistili, nato pa poslali na Pediatrijo, kjer je zdravnica rano slikala in fotografijo poslala v Ljubljano. »Okoli nje je bilo deset zdravnikov, kot da niso vedeli kako izgleda kačji ugriz, niso niti vedeli kako je s protistrupom,« razočarana pove mama. Popoldne, nekaj ur po tem, ko so deklico sprejeli, so ji vzeli kri. Dobro uro sta čakali na izvide, ki so bili po besedah mame, v mejah normale, ki opiše: »Po tem, ko so jo operativno obravnavali je prišla k sebi, ni ji bilo več tako slabo. Nato so jo odpustili in vsaka dva dni sva morali hoditi na prevez. V operacijski so se zgražali nad dežurnimi zdravniki, da je hčerka komaj po 20-ih urah napotena na izrez, med tem, ko bi to morali storiti nemudoma.« Ugotovili so, da jo je ugriznil gad, o tem, kaj bi bilo, če bi jo ugriznil modras, niti ne želi razmišljati. 12-letnica se danes dobro počuti, le rana jo spominja na neljub dogodek, ki se je zgodil med nič hudega slutečim sprehodom.

 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: