FOTO: V Mariboru prvi v Evropi predstavili digitalni nagrobnik iTernal

iTernal je digitalni nagrobnik, ki pripoveduje o pokojniku, piše spletni portal Maribor24.si.

Foto: Maribor24.si

Gre za prvi tovrstni izdelek digitalne dobe sploh, ki je plod sodelovanja Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor, Univerze v Mariboru z domačimi in mednarodnimi SME-ji (mala in srednje velika podjetja). Digitalni nagrobnik iTernal je predstavil dr. Milan Zorman, redni profesor na Feriju. Predstavitev je potekala na pokopališču Pobrežje, ki je tudi kot prvo v Evropi predstavilo pilotski projekt inovativnega pristopa v turizmu in v izobraževanju: digitalni mobilni vodič na pokopališčih ARTOUR.

Sodobna doba prinaša kup novosti

Današnji napisi na nagrobnikih so zelo kratki in niti o pokojniku niti njegovih svojcih ne povedo več kot zgolj nekaj najosnovnejših podatkov. Če so za nami po smrti doslej ostali le ime in priimek ter dve letnici, nam je zdaj na voljo pobeg iz anonimnosti. Sodobna, digitalna doba s seboj prinaša številne nove možnosti, tako v življenju kot tudi po smrti. “Dosedanji kamen smo zamenjali z digitalnim nagrobnikom, ki s svojo bogato vsebino (fotografije, besedila, video posnetki) nagrobniku daje osebno, čustveno noto. Digitalni nagrobnik iTernal namreč omogoča, da nanj zapišemo veliko več informacij o življenju, delu, hobijih, srečnih in žalostnih prelomnicah v življenju pokojnika. Nagrobnik tako ni več le nosilec imena ali podobe pokojnega, ampak postane pripoved o njem, simbolizira svojo sporočilnost vsem, ki se ozrejo nanj in kliče k nepozabnosti,”so sporočili iz Pogrebnega podjetja Maribor.

Cena nagrobnika slabe tri tisočake

Foto: Maribor24.si

iTernal je lahko poljubne velikosti, opremljen z visoko stopnjo svetilnosti, naprednimi vmesniki, zavarovan je proti vandalizmu, prilagojen različnim vremenskim razmeram, vsebuje očesno prepoznavanje in senzor gibanja, napajan pa je lahko na klasično elektriko, solarno energijo ali baterije. V t. i. fazi mirovanja so na zaslonu kot pri klasičnem kamnitem nagrobniku prikazani osnovni podatki o pokojnem, ko bo mimoidoči za nekaj sekund postal pred njim, pa se bo začela odvijati vsebina, ki je shranjena v njem. Cena digitalnega nagrobnika velikosti in vsebine vzorčnega, ki stoji na pobreškem pokopališču, znaša slabe tri tisočake.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: