Delovni ljudje so bolj nagnjeni k pitju

Ljudje, ki preveč delajo, so bolj nagnjeni k pitju alkoholnih pijač, so ugotovili raziskovalci. V kolikor pijete alkoholne pijače, pijte v zmernih količinah.

Minister za zdravje opozarja – prekomerno pitje alkohola škoduje vašemu zdravju.

Študija, v katero je bilo zajetih 400 tisoč ljudi, je pokazala, da bodo posamezniki, ki delajo več kot 48 ur na teden, kolikor je predpisan maksimum delovnih ur v Evropski uniji, bolj verjetno uživali “tvegano visoke” količine alkohola. Raziskava je pokazala, da imajo tisti Evropejci, ki delajo več kot osem ur na dan kar 11 odstotkov več možnosti, da bodo uživali prekomerne količine alkoholnih pijačah.

Večje tveganje za bolezni

Posamezniki, ki delajo od 49 do 54 ur na teden, imajo 13 odstotkov več možnosti, da bodo uživali prekomerne količine alkohola, torej izrazito več kot tisti, ki delajo od 35 do 40 ur na teden. Študija tudi dokazuje, da tisti, ki delajo 55 ur ali več na teden, imajo za to slabo razvado tudi 12 odstotkov več možnosti.

Tvegana količina alkohola torej pomeni več kot 14 enot alkohola na teden za ženske in 21 enot za moške. Večja količina od omenjene pa pomeni tudi posledično večje tveganje za bolezni jeter in srca, raka, višja je tudi stopnja tveganja za nastanek kapi in za številne duševne motnje. Enota alkohola pomeni približno dva decilitra piva, slab deciliter vina ali 0,25 decilitra žgane pijače.

Vir: maribor24.si

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: