Cizelj: Slovenija je po podatkih že v rumeni fazi

Po številkah je Slovenija že v rumeni fazi. Če ne bi šli v zaprtje države 1. aprila, bi imeli v bolnišnicah preko tisoč ljudi. Danes jih imamo manj kot 500 in zaprtje je v resnici uspelo, je ocenil Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan.

Meni, da so k umirjanju epidemije v zadnjih dveh tednih pripomogle tudi prvomajske počitnice, ko je bilo manj medosebnih stikov, sicer pa imata največji vpliv precepljenost (vsak teden 50 tisoč novih imunih) in prekuženost prebivalstva (okoli 15 tisoč novih prekuženih tedensko).

Na IJS pričakujejo, da se bo epidemija v prihodnjih tednih še naprej umirjala, vendar je to odvisno od samozaščitnega obnašanja in hitrosti cepljenja. Zeleno fazo bi morda lahko dosegli v začetku poletja.

Epidemiološka slika postaja spodbudnejša

Včeraj je bilo ob opravljenih 3.642 PCR testih potrjenih 491 novih okužb. Opravljenih je bilo tudi  43.620 hitrih antigenskih testov. Tudi podatek o 7-dnevnem povprečnem številu okužb so bolj spodbudni, saj se znižal na 549 (včeraj 606), tj.  pod mejo, ki je na državni ravni določena za rumeno fazo po načrtu sproščanja ukrepov. Navkljub boljšim podatkom pa razlike med regijami še vedno ostajajo. Najslabša je situacija v primorsko-notranjski regiji.

V bolnišnicah se danes zdravi 477 pacientov, kar pomeni, da je tudi ta kriterij padel pod mejo določeno za rumeno fazo. O izpolnitvi obeh pogojev bo v luči trenutnih epidemioloških razmer in napovedi za prihodnje tedne jutri s Svetovalno skupino razpravljala Vlada, je v uvodu novinarske konference povedala Maja Bratuša

Podrobnejši pregled razmer v bolnišnicah pokaže, da je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 26 pacientov, odpuščenih pa 54 pacientov. Kot že rečeno, se v bolnišnicah zdravi 477 obolelih za covid, od tega 131 na oddelkih intenzivne terapije. Umrle so 3 osebe.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: