Civilna zaščita: To se nam obeta!

Civilna zaščita ima z razglasitvijo epidemije nove pristojnosti. Gre predvsem za pomoč ministrstvu, zdravstvenim procesom ter za druge organizacijske aktivnosti.

Civilna zaščita se trenutno pospešeno trudi z dobavo zaščitne opreme. Med drugim je pomoč Sloveniji preko konzularne mreže ponudila celo Kitajska, kjer se situacija z epidemijo koronavirusa umirja. Civilna zaščita bo med drugim v pomoč zdravstvenemu osebju ter vojski pri koordinaciji in stiku z državljani.

Najbolj pomembno je, da se državljani v teh dneh držimo preventivnih ukrepov. Vsi, ki ste lahko doma, doma tudi ostanite in domove zapuščajte le v najnujnejših primerih. Dnevi, ko lahko dela od doma naj ne bodo namenjeni obiskovanju kavarn in druženju pač pa samoizolaciji, zaščiti in predvsem preventivi pred širjenjem virusa Covid-19.

Minister za zdravstvu v odhodu Aleš Šabeder ob tem poziva na strpnost v državi, saj bomo le s trezno glavo lahko uspešno prebrodili trenutno situacijo v Sloveniji.

V Sloveniji je v zadnjih letih od 60 do 70 izbruhov nalezljivih bolezni na leto, med njimi je več kot 45
odstotkov izbruhov povzročenih z okuženo hrano oziroma vodo.

Civilna zaščita z razglasitvijo epidemije dobi formalno-pravno podlago za nemoteno izvajanje svojih nalog. Zdravstveni sistem bo posledično razbremenjen.

Zaprtje zdravstvenih ustanov

S prihajajočim ponedeljkom, 16. marca bodo zaprte ordinacije v vseh slovenskih bolnišnicah za paciente, ki na napotnici nimajo oznake nujno ali zelo hitro. Poudariti pa je potrebno, da onkološke storitve in pregledi nosečnic ne bodo odpovedani.

Trenutna slika obolelih s koronavirusom v Sloveniji

96 potrjenih primerov od 3058 testiranih. Pozitivnih vzorcev je 3,4 odstotka. Od tega je 48 obolelih v Ljubljani, 25 na Dolenjskem, v ostalih regijah pa je trenutno po manj kot 10 obolelih v vsaki regiji.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: