Brez zastojev na meji ta konec tedna ne bo šlo

Slovenija bo do 10. maja na mednarodnih mejnih prehodih s Hrvaško po potrebi opuščala sistematični nadzor vseh potnikov, so zapisali na spletnem portalu Maribor24.si.

Foto: pixabay.com

Slovenija bo do 10. maja na mednarodnih mejnih prehodih s Hrvaško po potrebi opuščala sistematični nadzor vseh potnikov, a gneči se kljub temu verjetno ne bo dalo izogniti. Je pa naša država že začela z izvajanjem nekaterih ukrepov, ki naj bi izboljšali pretočnost prometa in hkrati nekoliko olajšali čakanje na meji.

Hrvaška ne bi kontrole do oktobra

Slovenija bo tudi v prihodnje svoje zaveze do varovanja zunanje meje Evropske unije v celoti uresničevala in ne misli upoštevati pozivov hrvaške vlade, da sistematičnega nadzora do oktobra ne bi izvajala, pravijo na ministrstvu za notranje zadeve. „Teroristična grožnja ni omejena le na območje ene države, teroristi niso sezonski. In začudeni smo nad pozivi vidnih predstavnikov hrvaške vlade. Upam, da ne mislijo, da bodo teroristični borci do meseca oktobra sedeli doma,“ izpostavlja državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Andrej Špenga. Zato so Hrvaško že pozvali, da se tehnično in kadrovsko dobro pripravijo.

Ukrepi za boljšo pretočnost in čakanje na meji

So pa na ministrstvu že pripravili nekaj dodatnih ukrepov, s katerimi bodo lažje usmerjali promet in ki bodo začeli veljati v naslednjih dneh. „S pomočjo dodatnih semaforjev bomo usmerjali promet pred mejnimi prehodi, da v naseljih pred mejo ne bi prihajalo do večjih zastojev. To bomo prvenstveno izvedli pred mejnimi prehodi Obrežje, Rigonce in Dobova. Namestili bomo video kamere za spremljanje nadzora prometa na mejnih prehodih preko spleta,“ našteva Špenga. Poleg tega bodo na meji zagotovili še dodatne sanitarije, koše za smeti in avtomate z vodo.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: