Brez hitrih testov bi imeli manj kot 1000 okužb dnevno, pogoj za oranžno fazo!

V Sloveniji so v petek potrdili 1.290 novih okužb s koronavirusom. Ob 4.299 opravljenih PCR-testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 987 ljudeh.

Brez hitrih testov bi imeli manj kot 1000 okužb dnevno

S hitrimi antigenskimi testi (HAT) je bilo testiranih 8.494 ljudi, pozitivni so bili 303 oziroma 3,6 odstotka, govorijo podatki covid-19 sledilnika.

Zanesljivost hitrih testov je še vedno zavita v tančico skrivnosti, saj so bili denimo testi učiteljev v osnovni šoli Polzela v ponedeljek pozitivni, naslednji dan pa so bili vsi PCR testi negativni. Zaupanje v teste je s tem še manjše, posledično pa je tudi več “umetno” ustvarjenih okužb.

Po ocenah naj bi se v Sloveniji z novim koronavirusom okužilo okoli 25 odstotkov populacije

Na srečo število aktivno okuženih še naprej pada in trenutno znaša 17.227.

Goriška, obalno-kraška, jugovzhodna, posavska in zasavska regija so glede na četrtkove podatke  v črni fazi. V rdeči fazi so gorenjska, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska, savinjska, podravska, pomurska in koroška regija. Epidemiološke razmere so trenutno najboljše v koroški regiji, ki sicer izpolnjuje kriterije za prehod v oranžno fazo, a za to niso izpolnjeni kriteriji na ravni celotne države.

Kdaj bomo prešli v oranžno fazo?

Trenutno se zdi, kot da je oranžna faza še zelo oddaljena od nas, a bi v primeru, da hitrih testov ne bi izvajali, enega od kriterijev že zadostili.

Kaj se bo spremenilo, ko bomo iz rdeče prešli v oranžno fazo:

  • sprostijo se preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C
  • na fakultetah izpiti in seminarji do 10 ljudi
  • odprtje nekaterih ostalih servisnih dejavnosti, trgovin
  • zbiranje do 10 oseb ob upoštevanju navodil NIJZ
  • odprava prepovedi prehoda občinskih meja
Facebook komentarji
Delite s prijatelji: