Začetek množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi še pred prazniki

S prvim poskusnim množičnim testiranjem bomo pričeli v Ljubljani, ko bomo preverili delovanje informacijskega sistema, tako glede vpisa rezultata testa v centralni sistem, kot glede obveščanja o rezultatih.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na vladni novinarski konferenci pojasnil, da je razpis za hitre antigenske teste razdeljen v dva dela: »Za hitre teste, ki bodo dobavljeni v mesecu decembru in januarju, smo se odločili za izbiro dobavitelja s hitrim postopkom, za teste, ki bodo dobavljeni kasneje, bomo objavili razpis v drugi polovici decembra.

Na javni poziv za organizacijo mobilnih enot za množično testiranje je 30 ponudnikov prijavilo 100 mobilnih enot.«

Tako v Sloveniji kot v svetu stroka ni bila povsem enotna glede uporabnosti hitrih testov pri obvladovanju epidemije, predvsem v luči njihove zanesljivosti. Novembra je Evropska komisija izdala smernice, da so lahko hitri antigenski testi eden ključnih ukrepov za obvladovanje epidemije v družbi. Ministrstvo za zdravje na njihovi podlagi pristopilo k nakupu hitrih testov in vzpostavitvi mobilnih enot.

Foto: gov.si

Testiranje z antigenskimi testi bo prostovoljno

Množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi v Ljubljani bo poskusno, saj se bo preverjalo, ali se vsi rezultati testov vnašajo v centralno bazo, ki jo vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje in ali dobro poteka avtomatsko obveščanje o rezultatih testov.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem povedal: »Potrebo bo imeti le zdravstveno izkaznico in bo prostovoljno.« V nadaljevanju je poudaril: »Po statistiki je okužen vsak 25 Slovenec in s hitrimi testi bomo lahko asimptomatske okužene umaknili iz družbe in preprečili širjenje virusa, kar je še posebej pomembno v predprazničnem času.«

Minister je dodal: »Hitre antigenske teste bodo izvajali zdravstveni delavci, ki niso vsakodnevno vpeti v laboratorijsko delo, zato je potrebno zagotoviti čim bolj enostaven in hiter postopek testiranja.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: