VINOGRADNIKI NEMOČNI: Ali se bomo morali posloviti od terana?

Skozi leta vedno več trt na Primorskem zboleva za glivično boleznijo. Listje rjavi in les trohni. To sta znaka, ki pokažeta, da je rastlino doletela kap vinske trte. Propadanje trt na Primorskem postaja tako kritično, da lahko govorimo že o naravni katastrofi. Vinogradniki se že več let spopadajo s kapjo vinske trte, a zaman.

Oglasi

Kap vinske trte se v največjem obsegu izrazi v letih, ko sta pomlad in zgodnje poletje mokra, kasneje pa v juliju in avgustu nastopi dolgotrajnejše sušno vreme. Ker so trsi bujni in vlage v tleh premalo, zaradi delovanja gliv pa poškodovan prevodni sistem rastline, nastane premajhen dotok vode v nadzemni del trsa, zato se izrazijo simptomi kapi vinske trte.

Največkrat so prizadeti vinogradi v dobri rastni kondiciji po desetem letu od sajenja, lahko pa se kap pojavitudi pri mlajših trsih.

Da je situacija letos resnično huda, nam je poročal Ivo Kobal, ki ima v lasti blagovno znamko Vina Kobal.

 

»Samo v letošnjem letu nam je oz bo propadlo od 8-10% trsov sorte refošk. Se pa to dogaja že nekaj let, vendar ne tako množično kot letos, ko lahko govorimo o naravni katastrofi.«

Situacija je zelo resna

Kap vinske trte lahko prizadane vse vrste, a najbolj je na udaru vrsta refošk. Refošk je avtohtona primorska sorta rdečega vina. Je temno vijoličasto rdeče barve s kiselkastim okusom in vrsto prijetnih sadnih okusov po ribezu, malinovcu.Odlično se prilega k različnim mesnim jedem in pikantnim sirom. Trta refošk daje vino teran, ki je Evropsko zaščiten kot vino iz čiste sorte refošk, pridelane na Krasu.

“Kap vinske trte se zelo hitro širi. V vinogradu, kjer zadnjih pet let nismo nadomeščali propadlih trsov z novimi, je sedaj cca 40% vinograda.”

 Vinogradi so lahko včasih dosegli starost 50 do 60 let, ne da bi ga bilo potrebno temeljito obnoviti, danes pa je prava redkost, da doseže 30 let, je gospod Kobal še dodal.

Boj proti kapi vinske trte poteka vsako leto. Okužene trse se lahko le poreže in zažge. Pri rezanju je pomembno, da se orodje razkuži. Priporočljivo je škropljenje v zimskem času po rezi. Poškodovane trse se označi in reže posebej. Postopok se ponovi tudi v naslednjih sezonah. Za škropljenje in razkuževanje ran na trsih uporabimo pripravke na osnovi bakra.

Strokovnjaki še vedno niso prišli do oprijemljivih rezultatov, kako tretirati in zanesljivo preprečiti bolezen. Edino dovolj učinkovito fitofarmacevtsko sredstvo je Na-arzenit, ki ima dovoljenje za uporabo v nekaterih Evropskih državah, a zaradi njegove strupenosti ni dovoljeno za uporabo v Sloveniji.

Tudi Ivo Kobal nam je pisal, da niso prišli do nobenih trdnih ugotovitev in tako jim preostane samo sprotno rezanje trsov. Za vse, ki imajo morebitne ideje ali rešitve pa pozivamo, naj nam pomagajo rešiti to čudovito vrsto, ki nam je nekoč v obilici dajala rdeče vino teran.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: