VIDEO: Pahor in Janša položila venca k spomeniku žrtvam NOB v gozdu Smrečje pri Turjaku

V soboto 6. junija sta se predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša udeležila dogodka, s katerim so se poklonili žrtvam NOB v gozdu Smrečje pri Turjaku.

Predsednik Pahor ob 30. obletnici prve spravne slovesnosti v Kočevskem Rogu: “Sprava je pot, ki se nikoli ne konča. Če se konča, se začne trpljenje”

Predsednik države in predsednik vlade sta se danes udeležila spominske slovesnosti in maše ob breznu pod Macesnovo gorico v Kočevskem Rogu, ki jo je vodil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. Spominska slovesnost in maša sta potekali v luči 30. obletnice prve spravne slovesnosti v Kočevskem Rogu.

Borut Pahor je v svojem govoru med drugim povedal: “Ne želimo pozabiti, a gledamo naprej. Ljudje bomo vedno živeli z različnimi prepričanji, nazori, idejami; v tem se bomo gotovo razlikovali in to je naravno. Toda to, kar nas lahko zbliža tudi ob zelo različnih nazorih, je pogled na bolečino našega bližnjega. Ne smemo hoditi brezbrižno mimo tuje bolečine.”

Predsednik vlade Janez Janša pa je v svojem govoru za zaključek povedal: “Delajmo za spravo, zdravimo rane, varujmo spomin in resnico. Na piedestal slovenske državnosti  postavljajmo v ospredje čas, ki nas je združeval. Tako bomo delali dobro za vse naslednje generacije naših potomcev. Imamo ustavo in ustavne vrednote, ki so skupne in za vse enake. Imamo samostojnost. Imamo skupne nacionalne in državne simbole. Imamo krasno domovino, imamo vrt sveta, ki mu ni para. Ko pridejo najtežje preizkušnje, dokazujemo, da zmoremo.  Zmogli bomo, čeprav pozno, vrniti ime in spomin tudi vsem nepokopanim. Vsem našim mrtvim. Bodi zdrava, domovina. Bog te živi!”

Preberite tudi: Zdravko Počivalšek: Thompsonov koncert ni in ne sme biti dobrodošel!

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: