VIDEO: Arabski radio prekinil oddajanje slovenskega radia Aktual?

Danes dopoldne nam je bralec poslal video posnetek, na katerem je moč slišati, kako se na frekvenco radia Aktual vrine zvok neznanega radia z glasbo in govorom Bližnjega Vzhoda.

Simbolična fotografija. Foto: pixabay
Oglasi

Oddajanje arabskega radia v Sloveniji?

Zvok arabskih melodij in govor moderatorke je slišati zelo jasno, brez šumov, zato se je porajalo vprašanje, ali gre za oddajanje radijskega signala na črno. Na FM frekvenci 104,8 MHz radia Aktual, ki velja za frekvence kratkega dosega, je bilo vrinjen zvok slišati precej dolgo časa.

POSLUŠAJTE VIDEO DO KONCA POSNETKA:

»Zvok oddajanja je bilo slišati na območju Trojan, na avtocestnem odseku med tremi od štirih predorov. V ljubljanski kotlini se je signal izgubil«, je v sporočilu še zapisal bralec.

Foto: pixabay

Agencija za komunikacijska omrežja AKOS pomirja

Za razjasnitev okoliščin smo novinarsko vprašanje poslali tudi na Akos, kjer so pojasnili: »Pojav, ki ga opisujete, je posledica intenzivnejše ionizacije E sloja zemeljske ionosfere na višini 90-160 km, ko se signal od nekje daleč odbija in se nato vrne na površino zemlje. Pojav je značilen za poletne mesece na FM frekvencah in omogoča slišnost postaj oddaljenosti med približno 800 in 1500 km daleč. Pojav je časovno in geografsko zelo omejen. Na današnjem posnetku, ki ste ga poslali, gre najverjetneje za tunizijske ali alžirske radijske postaje. Bili ste tudi že relativno daleč od oddajnika na Boču, ki oddaja na frekvenci 104,8 MHz, zato je signal te postaje bil že šibak in s tem so bile večje možnosti, da ga je druga postaja preglasila.«

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: