V okolici Maribora dva moška na krut način pokončala psa

Mariborski policisti obravnavajo dva moška, ki sta pokončala psa, pišejo na spletnem portalu Maribor24.si.

Simbolična fotografija. Foto: Maribor24.si

Policisti Policijske postaje Rače obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja Mučenje živali, po 341/3. členu Kazenskega zakonika. Storitve dejanja sta v sostorilstvu utemeljeno osumljena moška, stara 68 in 76 let, oba doma iz območja občine Starše. Za to kaznivo dejanje je predpisana kazen do treh let zapora, je sporočil Miran Šadl iz Policijske uprave Maribor.

Ustrelil ga je z lovsko puško

Mlajši od njiju, ki je bil lastnik psa mešanca, starega približno osem let, ki ni bil čipiran in ne cepljen, je nagovoril 76-letnega lovca, člana ene izmed lovskih družin, da je ta v soboto, 6. 10. 2018, na krut način pokončal njegovega psa. Lovec je tistega dne zjutraj prišel na dvorišče stanovanjske hiše, kjer prebiva lastnik psa in žival z lovsko puško dvakrat ustrelil ter tako na krut način povzročil njegov pogin.

Pridržan, opravljena je bila hišna preiskava

Občani, ki so slišali strele in cviljenja psa, so o tem takoj obvestili policijo. Policisti so nemudoma ukrepali in 76-letnemu osumljencu odvzeli prostost ter ga pridržali. V času pridržanja so pridobili odredbo za hišno preiskavo na njegovem domu, med katero so mu zasegli tri lovske puške in več kot 600 kosov streliva, ki ga legalno poseduje, saj ima izdano orožno listino. Zasegli so mu tudi lovsko puško, s katero je psa pokončal. Slednjo bodo, kot predmet s katerim je bilo kaznivo dejanje storjeno, skupaj s kazensko ovadbo poslali na pristojno tožilstvo.

Foto: PP Rače

Ostalo zaseženo orožje in strelivo bodo poslali na Upravno enoto Maribor. Upravni enoti bodo, na  podlagi določil Zakona o orožju, podali tudi pobudo za odvzem vsega orožja, streliva in orožne listine.

Opravljena bo obdukcija

Med preiskavo so policisti ugotovili, da je lastnik psa že v petek, dan pred ustrelitvijo skopal jamo, globoko približno 90 cm, v katero je po ustrelitvi zakopal pasji kadaver. Policisti so na kraju opravili ogled kraja kaznivega dejanja, kadaver psa pa je prevzel veterinarski nacionalni inštitut, ki bo opravil obdukcijo kadavra.

Zoper 76-letnega osumljenca so policisti, zaradi kršitve določil Zakona o orožju uvedli tudi prekrškovni postopek, ker je streljal z lovsko puško izven lovišča – na dvorišču stanovanjske hiše.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: