V naselju Gorišnica vozil kar 101 km/h – Takšna bo kazen!

Policisti PP Gorišnica so 16.4.2024 zvečer obravnavali voznika, ki je v naselju Gorišnica, kjer je hitrost vožnje omejena na 50 km/h, vozil s hitrostjo kar 101 km/h.

Kazen 750 evrov in 9 kazenskih točk

Policisti so moškemu z območja občine Ormož izrekli globo v višini 750 eur in 9 kazenskih točk, so sporočili s PU Maribor.

prehitra vožnja policija
Foto: policija.si

Jutri bo potekal maraton nadzora hitrosti

Policisti ob tem dodajajo, da bo jutri v petek, 19. aprila 2024 potekal nadzor hitrosti med 6. in 18. uro. Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želijo delovati predvsem preventivno, da bi vozniki z umirjeno in defenzivno vožnjo pripomogli k varnejšim cestam, s takšno vožnjo pa nadaljevali tudi takrat, kadar ne potekajo tovrstni poostreni nadzori.

Neprilagojena hitrost ločnica med življenjem in smrtjo

Predvsem znotraj naselij že manjša kršitev omejitve hitrosti lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. V primeru trka vozila v pešca ali kolesarja pri 30 km/h je tveganje za smrtne ali hude poškodbe pešca relativno majhno (10-odstotno). Pri višjih hitrostih se tveganje izrazito poveča. Trk avtomobila pri hitrosti 50 km/h v pešca je enak padcu z višine 9,8 m. Pri hitrosti vozila s 60 km/h je tveganje za smrt pešca že 90-odstotna. Omejitve hitrosti v naseljih, območjih umirjenega prometa in območjih omejene hitrosti so namenjene predvsem zaščiti ranljivejših udeležencev v prometu (pešci, kolesarji).

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: