V Ameriki vre: Policist z avtomobilom zbil dva protestnika #video

V Združenih državah Amerike vre. Protesti se nadaljujejo v številnih mestih, stanje pa postaja tako nevzdržno, da predsednik Donald Trump napoveduje, da bo na ulice poslal vojsko.

Protesti so se razvili v izgrede

Protestniki na ulicah zažigajo avtomobile, v policiste mečejo kamenje, zažigajo stavbe ter celo ropajo trgovine. To je bil razlog, da so v kar 40 mestih že razglasili policijsko uro, pred Belo hišo pa so s solzivcem policisti razgnali mirne protestnike.

LA cop car rams protester on live TV chopper camera from gifs

Povod je smrt temnopoltega moškega zaradi policijskega nasilja

Prvi protesti so se pričeli pred tednom dni, razlog pa je bilo brutalno policijsko nasilje nad temnopoltim moškim, ki so ga policisti aretirali na ulici. Kar trije policisti so namreč z vso svojo težo moškega tiščali k tlom celih devet minut. Gre za 46-letnega Georga Floyda. Moški je medtem med izdihljaji kričal, da ne more dihati, a se policisti na njegove krike niso odzvali. Še več. Kljub temu, da moški že dve minuti ni kazal znakov življenja, niso prenehali z nasilnim pritiskom na telo.

V Ameriki je že večkrat prišlo do nasilnih protestov zaradi agresivnega vedenja policistov nad posamezniki. Največkrat so bile v preteklosti žrtve tovrstnega policijskega nasilja prav temnopolti moški.

V 13 zveznih državah so že vpoklicali nacionalno gardo, ki pomaga policijskim enotam.

Protesters hand rioter over to police from PublicFreakout

Napetosti tudi zaradi koronavirusa

Številni analitiki in strokovnjaki opozarjajo, da je tokratno nasilje v Ameriki le vrh ledene gore. V Združenih državah Amerike je namreč zaradi slabe socialno-varstvene politike stanje apokaliptično. Število brezdomcev in brezposelnih tudi zaradi koronavirusa nekontrolirano narašča, ljudje pa ne vedo, kako bodo nahranili svoje družine.

Ameriške oblasti protestnike pozivajo k umiritvi nasilja. S tako nasilnimi in uničevalnimi protesti uničujejo lastno premoženje in državo, pravi guverner Minnesote Tim Walz. Ob tem dodaja, da je presenečen, da protesti še niso privedli do večjega števila smrtnih žrtev.

Preberite tudi: Letališče Jožeta Pučnika danes pričakalo prvo letalo Air Serbia 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •