UKC Maribor v teh primerih ne more zagotoviti, da je hrana “varna”

Spletni portal Maribor24.si je preveril, kako je v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor poskrbljeno za hrano, ter ali imajo sobe televizijo in radio.

Zakaj pacientom, ki so hospitalizirani v bolnišnici ni priporočljivo nositi “domače hrane” nam je pojasnila Mirjam Koler Huzjak, dipl. m. s. .spec. – dietetičarka: “Vsekakor je potreben posvet s sobnim oz. lečečim zdravnikom ali sobnimi sestrami, saj lahko ima pacient predpisano dieto ali je tešč za kakšne preiskave. Načeloma so jedilniki v bolnišnici sestavljeni tako, da zagotavljajo optimalen, tako energetski kot hranilni vnos, prilagojen posamezni dieti oz. pacientu. Če pacient dobi hrano izven bolnišnice, ne moremo zagotoviti, da je hrana »varna«, ne moremo zagotavljati sledljivosti, kot tudi ne skladiščenja določenih živil (razne pripravljene jedi).”

Rehabilitacija je boljša v mirnem okolju

Na vprašanje, če imajo lahko bolniki v sobi svoj radio ali televizijo pa so nam v mariborskem kliničnem centru odgovorili: “V bolniških sobah je večinoma več bolnikov skupaj, ki potrebujejo svoj mir in čas za počitek. Strokovnjaki poudarjajo, kako pomembna je rehabilitacija bolnika v mirnem okolju za hitrejše okrevanje. Iz tega razloga ni primerno, da bi vsak bolnik poslušal svoj radio ali gledal svoj televizijski program. Prav tako pa sobe niso opremljene z vso potrebno infrastrukturo (omarice, atenski priključki, dodatne vtičnice itd.).”

Dan skrbno načrtovan

Kot smo na našem portalu že poročali, se je potrebno držati tudi ur obiskov, saj je delovni dan na oddelkih, kjer ležijo pacienti, zelo dobro načrtovan in lahko zajema najrazličnejše preiskave, vizite, preveze, preglede, čas za obroke in še mnogo več. Zato je čas obiskov bolnikov prilagojen delovnemu procesu bolnišnice in bi obiski svojcev skozi cel dan lahko predstavljali moteč dejavnik zdravstvene oskrbe pacientov.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: