Ste slišali, kje bodo razrezali 20 metrsko bučno rulado?

Letošnji 20. tradicionalni praznik buč bo nekaj posebnega. Središče ob Dravi bo prihodnjo soboto brez dvoma privabilo na tisoče obiskovalcev iz vse Slovenije, saj bodo razrezali in med obiskovalce brezplačno razdelili 20 metrsko bučno rulado velikanko. 

Letos je bilo toliko padavin, da bučam vode gotovo ni primanjkovalo. Sicer bi bilo bolje, če bi bilo še nekoliko več sončnih dni, za kar organizatorji upajo na lepo vreme vsaj za prihajajočo soboto, 16. septembra 2023, ko bo v Središču ob Dravi potekal 20. tradicionalni praznik buč.

Ideja o prvem prazniku buč v Središču ob Dravi se je začela razvijati kmalu po prehodu v milenijsko leto 2000. Tedaj je bila želja tesneje povezati lokalno prebivalstvo z gospodarstvom in tako so v Središču ob Dravi začeli prepletati tradicijo v štajersko prekmurskem okolju s pristnostjo, ki jo ponuja narava.

Prav zato se je organizatorjem prvega praznika buč davnega leta 2003 zdelo nadvse primerno, da ljudje od blizu in daleč spoznajo ta neprecenljivi košček Slovenije in tradicijo Prlekije.

Praznik buč je bogat kulinarično kulturni prispevek lokalnemu okolju v zadnjih dveh desetletjih. Druženje v Središču ob Dravi je s praznikom buč še bolj povezalo domačine in v kraj pripeljalo ljudi od blizu in daleč.

Vrhunec dogajanja bo zaznamovala kar 20-metrska bučna rulada

Si želite poskusiti bučno rulado? Prvič v zgodovini praznika buč bodo na dogodku razrezali in postregli 20-metrsko bučno rulado velikanko. Slednjo bodo brezplačno razdelili med vse obiskovalce. Ta bo v dolžino merila kar 20 metrov, zato jo bodo morali peči v kar štiridesetih pekačih in jo nato prenesti na prizorišče dogajanja. 20-metrsko rulado velikanko bodo nato razrezali in brezplačno razdelili med obiskovalce dogodka.

Tekmovanje v kuhanju bučnega golaža bo zaznamovalo 20. praznik buč

Na tekmovanju za najokusnejši bučni golaž bodo letos sodelovale številne ekipe, ki bodo ustvarjale pravo kulinarično doživetje. Poleg strokovne komisije boste bučni golaž lahko preizkusili tudi obiskovalci.

Svoje brbončice boste lahko razvajali z okusnimi jedmi Brine Robnik Kobal, ki ste jo lahko spremljali na tekmovanju Masterchef 2023. Na letošnjem 20. tradicionalnem prazniku buč bo postregla s pravo gurmansko pojedino, ki jo obožujejo vse generacije. Poskusili boste lahko tudi vrhunske burgerje, ki bodo imeli prav posebno sestavino – buče.

Foto: osebni arhiv

V sklopu 20. praznika buč bo v Središču ob Dravi potekala tudi razstava srediških literatov in srediških ljudskih grbov društva KUD Prasila ob 10. obletnici njihovega delovanja. Kulturni program bo popestril glasbeni gost, kantavtor Tadej Vesenjak. Na svoj račun bodo prišli tudi otroci. V času dogodka bo potekala likovna ustvarjalnica za otroke, ogledali pa si boste lahko tudi razstavo ustvarjalnih del na temo buč.

Ali ste vedeli: Nepogrešljivo Štajersko prekmursko bučno olje je ponos Slovenije

Slovenija je polna pristnih okusov, kakršnih zaradi naše geolokacije in klime ne najdete nikjer drugje. Štajersko prekmursko bučno olje je zato s svojim značilnim aromatičnim vonjem in okusom zelo nepogrešljivo v kulinariki. Tako se lahko bučno olje uporablja pri pripravi skoraj vseh jedi, bodisi za mariniranje, za pripravo omak, za prelive testenin, za rižote, za hladne mesne jedi, juhe, sladice, kot tudi za pripravo različnih namazov. Pravi gurmanski užitek pa je vaniljev sladoled prelit z bučnim oljem.

Ob omembi pristnega štajersko prekmurskega bučnega olja se moramo s ponosom zavedati, da je to eden izmed proizvodov, ki je zaščiten na ravni Evropske unije. Nosi namreč zaščiteno geografsko označbo. Gre za jedilno nerafinirano rastlinsko olje, ki ga proizvajajo s stiskanjem praženih bučnih semen. To, kar pristno štajersko prekmursko bučno olje dela tako posebno in dragoceno, je zavedanje, da je olje predelano na območju Štajerske in Prekmurja.

Štajersko prekmursko bučno olje nosi znak – Zaščitena geografska označba

Slovenija je namreč mozaik geografskih posebnosti, ki se močno odražajo v kakovosti, okusih in načinu pridelovanja živil, saj je tradicija pridelave in predelave brez izjeme povezana z njimi. Stoletja izkušenj narekujejo postopke, ki vodijo do odličnih, kakovostnih in okusnih živil.

Posebno veljavo štajersko prekmurskemu bučnemu olju daje Zaščitena geografska označba (ZGO), ki je ena od evropskih shem kakovosti, s katero so zaščiteni kmetijski pridelki in živila v Sloveniji in celotni Evropski skupnosti, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države in imajo preverjeno kakovost in lastnosti. To pomeni, da je naše bučno olje resnično naše, pridelano Sloveniji.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: