Štajerci zaskrbljeni zaradi kitajskih načrtov glede mariborskega letališča

Po mnenju prebivalcev je stanje alarmantno, saj je okolje prekomerno obremenjeno, piše Maribor24.si.

Prvi pogoj za uresničitev vsega tega naj bi bilo podaljšanje mariborske letalske steze z 2500 metrov na vsaj 3200 in sprememba državnega prostorskega načrta. Foto: Maribor24.si

Družba SHS Aviation, ki je prek Aerodroma Maribor najemnik mariborskega letališča, je za danes napovedala predstavitev načrtovanega razvoja letališča, a so jo zaradi odsotnosti investitorja v zadnjem trenutku odpovedali. Pred letališko stavbo so se tako zbrali le predstavniki civilne iniciative Miklavž, zaskrbljene zaradi kitajskih načrtov.

Kot je povedala predstavnica iniciative Simona Marko, so zaskrbljeni predvsem zaradi tega, ker kot okoliški stanovalci niso vključeni v razpravo o načrtih za razvoj letališča Edvarda Rusjana Maribor. “Kot občani smo ogorčeni nad tem, kako ignorantsko se država obnaša do nas, ljudi, ki živimo v tem okolju. To okolje želi prekomerno škodljivo obremeniti,” je povedala.

Državni prostorski načrt, ki je trenutno v pripravi, po ocenah iniciative napoveduje prekomerne obremenitve okolja s hrupom in škodljivimi vplivi na zrak. “To območje je že zdaj močno obremenjeno. So določeni dnevi v letu, ko otroci v vrtcih sploh ne smejo na zrak. Pri tem še ni upoštevan začetek obratovanja Magne, zdaj pa so tu še ti načrti za širitev letališča. Mislim, da gre za alarmantno stanje, ki terja, da povzdignemo glas in povemo, da tega ne bomo dovolili,” je pojasnila.

Kakovost življenja se je močno poslabšala

Za potrebe razvoja regije po ocenah iniciative zadošča že sedanja infrastruktura letališča. “Nismo proti razvoju, proti delovnim mestom. Želimo samo pojasnila, zakaj je potrebna širitev letališča v takšnem obsegu, kot se predvideva,” je povedala predstavnica. “Prepričani smo, da se bo kakovost življenja ljudi, ki živijo v Skokah, Dobrovcih in Dravskem dvoru, ki se nahajajo tik ob letališki stezi, močno poslabšala,” je dodal predsednik sveta krajevne skupnosti Skoke Zdenko Čuš.

SHS Aviation je lani prek Aerodroma Maribor podpisala z državo pogodbo za 15-letni najem nepremičnin in opreme na mariborskem letališču. Ob tem je napovedala vlaganja v višini 660 milijonov evrov, pri čemer naj bi med drugim podaljšala letališko stezo, zgradila nove terminale, hotele, trgovski center in center za razgradnjo letal. Medtem ko zdaj deluje le ena, naj bi vzpostavili 11 rednih letalskih linij, tudi s Kitajsko, ter do leta 2028 pridobili dva milijona potnikov in 160.000 ton pretovora letno.

Prvi pogoj za uresničitev vsega tega naj bi bilo podaljšanje mariborske letalske steze z 2500 metrov na vsaj 3200 in sprememba državnega prostorskega načrta.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: