Slovenija v Libanon po eksploziji pošilja 200.000 evrov pomoči

Na današnji dopisni seji je vlada Republike Slovenije določila, da v Libanon pošljemo 200.000 evrov denarnih sredstev. Gre za nujno humanitarno pomoč, prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite pa bomo v Libanon napotili tudi strokovnjaka za usklajevanje mednarodne pomoči.

Pomoč v Libanon po eksploziji v Bejrutu

Vlade Libanona je prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zaprosila za pomoč po siloviti eksploziji. V torek, 4. avgusta je namreč v pristanišču v Bejrutu, v državi Libanon, prišlo do požara, ki mu je sledila močna eksplozija, ki je prizadela širšo okolico pristanišča.

Več kot 100 mrtvih, 5.000 poškodovanih

Nesreča je po zadnjih podatkih zahtevala več kot 100 človeških življenj, več tisoč ljudi je poškodovanih, številne pogrešajo, četrt milijona jih je ostalo brez strehe nad glavo. Zaradi nesreče je Libanon v Bejrutu razglasil izredne razmere.

Vlada Libanona je istega dne, prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, Centra za usklajevanje nujnega odziva (ERCC), zaprosila za mednarodno pomoč v obliki materialne pomoči, zaloge zdravil ter zdravstvene opreme, več vrst reševalnih enot za iskanje in reševanje in za odkrivanje nevarnih snovi ter za pomoč v obliki enote strokovnjakov civilne zaščite EU za koordinacijo mednarodne pomoči.

Ministrstvo za obrambo bo na podlagi odločitve vlade v Libanon napotilo strokovnjaka za usklajevanje mednarodne pomoči v okviru enote strokovnjakov civilne zaščite Evropske unije. Napotitev je predvidena za 14 dni, s pričetkom 7. 8. 2020.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: