Slovenija s torkom rahlja nekatere ukrepe! A le v nekaterih regijah!

V Sloveniji se epidemiološka slika kljub strogim ukrepom ne izboljšuje. Vendar nas, vsaj del Slovencev, za teden dni čaka omilitev ukrepov, sporoča Jelko Kacin.

Začasna omilitev ukrepov le v določenih regijah

Vladni govorec Jelko Kacin je za javnost sporočil: ““Vlada pravkar dopolnjuje besedila odlokov, s katerimi bo od torka, 15. decembra, omilila nekatere ukrepe za čas do božiča, vključno 23. decembra. Nekaj sprostitev bo v celotni Sloveniji (na primer javni promet), del pa le v štirih statističnih regijah z boljšimi epidemiološkimi razmerami.”

Ker se epidemiološka slika v Sloveniji ne izboljšuje, je vlada v soboto izdala nov odlok, ki je vsebinsko enak obstoječemu, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Objavili so ga tudi v Uradnem listu, tako je začel veljati danes in velja sedem dni.

Preberite tudi: VIDEO | Šentvid: Pred cerkvijo potekala maša, župnik hostijo dajal z rokami! 

Predsednik Obrtne zbornice Slovenije Branko Meh pa sporoča, da se morebiti v kratkem sprostijo tudi določene gospodarske dejavnosti: Govorili smo predvsem o regionalnem odpiranju frizerskih in masažnih salonov, cvetličarn ter trgovin s tekstilom.”

Številni obrtniki so na nogah. Gospodarska slika je daleč od idealne, ljudje so že mesece brez dohodkov in s krediti, finančne rezerve so pošle. Poleg tega pa se trenutno veliko dejavnosti odvija tudi na črno. S tem pa se dela škoda tako državi, še bolj pa zdravstveni sliki. Ob delu na črno je nadzor nad uporabo zaščitne opreme skoraj nemogoč.

Novost za pomoč gospodarstvu

Po novem bodo podjetja v primeru upada prihodkov za več kot 70 odstotkov lahko dobila povračilo teh stroškov do višine 2000 evrov mesečno na zaposlenega in ne zgolj 1000 evrov, kot je določeno zdaj. 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: