Mašinca, koliko različnih definicij samozavesti sem že prebral v vseh teh letih. Nekatere boljše, nekatere pa tudi takšne, da bi se jim še Einstein izognil na Facebook-u in avtorjem dodatno plačal zgolj zato, da definicij ne pripišejo njemu.

kadic
Večino svojega dela se, tako ali drugače, namreč ukvarjam prav s samozavestjo ljudi.

Še dobro, da imam to področje iskreno rad. Samozavest je nekakšena osrednja tema v naših življenjih, kot nekakšna “light motive” glasba, ki nam skozi življenje ves čas igra v ozadju.

Seveda imam tudi jaz svojo definicijo. Mogoče bom z njo nekoč zasedel svojo zvezdo na nekem pločniku pozabe … hm, mogoče jo je pa kdo na omenjenem Facebooku izrekel že vsaj dvakrat.

Glasi se:
“Samozavest je občutek pripadnosti temu trenutku. Občutek, da imaš pravico zasedati svoj prostor pod soncem in da je prav, da si točno tukaj in zdaj tam, kjer si.”

Ok, mogoče se res sliši nekoliko eterično. Če pa povem nekoliko bolj “znanstveno”, pa gre pri samozavesti za pozitivno pričakovanje uspešnega izzida razvoja dogodkov v dani situaciji, glede na znanje, izkušnje itd. (beri: kompetence) in tveganje, s katerim smo soočeni.

Definicijo torej imamo. Ampak … kaj pa če se vam šibijo kolena pred lepim dekletom, z recitiranjem definicije pa nekako ne naredite prav velikega vtisa ne dotično damo?

Boste recitirali definicijo, ko boste stopili skozi vrata svoje stranke prej ali potem, ko boste ponudili dodaten popust samo zato, da boste podpisali pogodbo še za eno leto?

Malo se hecam, verjetno pa se strinjate z mano, da je v omenjenem hecu tudi nekaj soli.

5873501

Pri razvoju samozavesti gre namreč najprej za razumevanje različnih vidikov, nato pa njihovo ustrezno demonstracijo v praksi.

Predvsem seveda tistih, ki določajo naš uspeh v življenju. Problem je, da to polje izjemno široko. Od tega, kako dobro deluje naše telo (fizični vidiki), kakšno je naše občutenje (emocionalni vidik), pa do tega, kako dobro deluje naš sistem samonadzora (volja, sestavni del mentalnega vidika).

Pri tem velja seveda tudi opozorilo. Ne nasedajmo poenostavljenim nasvetom o tem, kako je potrebno imeti te lastnosti.

Našo samozavest je potrebno IZRAZITI ne zgolj IMETI. Bistvena razlika.

(To je tudi razlog, da imam jaz v glavi te strani napisano Komunikacija + Osebnostni razvoj, in ne samo “vem kup stvari, preberite si”.)

To, da hodite po svetu in razlagate, kako čutni ste ali pa: “Jaz sem pameten!”, vam kaj dosti seveda ne bo pomagalo. Prej obratno, ljudje vas bodo gledali čudno in si mislili svoje (upravičeno!), vi boste pa tudi sčasoma začeli dvomiti v svojo dodano vrednost.

Svojo npr. inteligenco morate znati izraziti. Zelo konkretno in nazorno jo morate biti sposobni pokazati in sicer tako, da je očitno (!), kako je prav zaradi te vaše inteligence, vaše življenje boljše.

Za prikaz obstaja mnogo različnih načinov. Sam jih imenujem kar “fizični dokazi” oz. “potrditve”.

Včasih je potrebno pokazati (beri: potrditi) socialne vidike (dominantnost, prestiž, zveze), včasih materialne (denar, imetje), včasih estetske (okus, stil), včasih romantične (pripadnost, ljubezen) ipd.

Ljudje, ki stopijo z menoj v stik z željo po razvoju samozavesti, imajo seveda različne motive. Nekatere bi bile rade bolj odločne pri delu z ljudmi (npr. direktorice, lastnice podjetij), drugi bi radi delovali bolj samozavestno pri dekletih, tretji bi se radi otresli treme na javnih dogodkih …

1478527313
Samozavest namreč ni univerzalna, temveč specifična lastnost za posamezno področje.

Lahko ste zelo samozavesten govorec, ste pa popolnoma nebogljeni v družbi deklet. Lahko ste fatalna ženska v moški družbi, otroci vas pa ovijajo okoli prsta kot elastiko. Dobra novica je, da okrepljena samozavest na enem področju, vpliva seveda tudi na drugo področje. Vendar pa je to vse prej kot enostavno in brez strokovnega pristopa, lahko traja leta in leta, da celotno vašo zgodbo dvignete na višjo raven..

Pri razvoju samozavesti je dobro čim prej razumeti, da se vam vsak vloženi evro v sodelovanje s strokovnjakom na tem področju (he,he,he, z mano seveda, ne s sosedom! ) najmanj podeseteri.
Tudi dobesedno! Področje, kjer nismo samozavestni, je namreč pogosto tudi področje, kjer nam denar najbolj uhaja skozi prste.

Smo sposobni našemu delavcu naravnost povedati, da bi ga že zdavnaj odpustili, pa ga nismo, ker ne zberemo poguma (beri: ker se nam smili)? Naša firma pa tudi zato caplja na mestu in izgublja denar?
Nikar se ne trudite s komentarji o tem, kako simpl je odpustiti človeka. Ni enostavno. Vse prej kot to. Vendar pa se samozavestna oseba zaveda svoje odgovornosti, zguba pa dovoli, da gredo stvari v maloro.

Se je lažje napiti in potem težiti dekletom po lokalih, kot pa trezen pristopiti in se z lepotičko zaplesti v pogovor?
Dragi fantje, se sploh zavedate, v kakšnem položaju je dekle? Pol manj jo je kot vas, ste na pol pijani (in zato nepredvidljivi!), ob tem pa jo fizično privlačite? Ne, ne opisujem Hitchcockove grozljivke, temveč občutja dekleta, zaradi katerega ste se prej 3 ure morali nacejati, da ste potem začeli “otresati” pogosto precej neslane šale.

Razumeti moramo, da prav vse, kar naredimo ali izgovorimo, v okolje ves čas pošilja informacije o nas. Naša obleka, naša skrb za kožo, osebna urejenost, parfum, govorica telesa, izrazi na obrazu, čevlji, naši prijatelji … VSE! Dobesedno.

Uspeh v življenju praktično nikoli ni naključje. Na področju razvoja samozavesti še posebej.

Srečno!

PS:
– moj GSM: 031/349-777
– Več informacij: TUKAJ

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: