Rakek – Cerknica: Zaradi obnove ceste za tovornjake kar 105 km dolg obvoz

Rakek, Cerknica – Na glavni cesti, ki Rakek povezuje s Cerknico bodo med 18. in 31. avgustom 2021 potekala vzdrževalna dela mostu. Tovorna vozila bodo morala narediti kar 105 km dolg obvoz!

Glavna in pravzaprav edina cesta, ki vodi od avtocestnega priključka Unec proti Cerkniškemu jezeru ter naprej proti Loški dolini in hrvaškemu Prezidu, ima ozko grlo. Na Rakeku pod železniškim mostom s semaforji urejen promet poteka izmenično enosmerno. To domačinom in vozačem predvsem med delovniki povzroča sive lase, saj se proti Ljubljani običajno vijejo dolge kolone vozil.

Ozko cestno grlo. Trajna rešitev bi bila obvoznica mimo Rakeka, a projekt je že desetletja samo gola ideja.

Obnova je nujna, a rešitev ne bo trajna

Omenjena sanacija mostu na Postojnski cesti na Rakeku je nujna, a še zdaleč ne prinaša zadovoljive rešitve. Izvajalec del Mapri d.o.o. je s strani Ministrstva za infrastrukturo že pridobil dovoljenje za popolno zaporo na omenjenem odseku. Cesta bo zaprta za največ 5 dni, v terminu od 18.8.2021 do 31.8.2021. V tem času bo obvoz za osebna vozila in tovorna vozila do 7,5 t urejen po ulici Na Vasi in državni cesti R640 (Rakek – Logatec).

Že tu se domačinom poraja skrb, kako bo s pretočnostjo prometa, saj obvoz poteka čez železniško progo Ljubljana – Koper. Gre za najbolj prometno železniško progo v Sloveniji. To pomeni, da bo promet še dodatno oviran.

Direkcija RS za infrastrukturo, kot naročnik, je naročila v izvajanje rekonstrukcijo državne ceste pod železniškim podhodom na Postojnski cesti na Rakeku. Točen datum zapore nam bo izvajalec del poslal v naslednjih dneh.

105 km dolg obvoz za tovorna vozila, težja od 7,5 ton!

Za osebna vozila bo tako promet le delno oviran. Povsem drugačna situacija pa je za težka tovorna vozila. Obvoz za tovorna vozila nad 7,5 t pa bo namreč urejen po državnih cestah in AC na relaciji Unec – Ljubljana – Škofljica – Velike Lašče – Žlebič – Sodražica – Nova vas – Cerknica in obratno, so zapisali na spletni strani občine Cerknica.

obvoz rakek cerknica
Pot se bo voznikom tovornih vozil tako podaljšala za 105 km v eno smer, oziroma za 210 km v obe smeri.

 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: