Rak materničnega vratu? Tako ga lahko preprečite!

Rak materničnega vratu je v 99,9-odstotkih povezan z okužbo s humanimi papilomavirusi (HPV), ki jih je več kot 200 različnih genotipov, pravijo strokovnjaki. S precepljenostjo tako moških, kot tudi žensk bi bilo rak materničnega vratu pravzaprav izkoreniniti.

rak materničnega vratu
V letu 2017 smo imeli incidenco, oziroma pojavnost raka na materničnem vratu pri manj kot petih na 100.000 žensk. Simbolična fotografija. Foto: pixabay

“Z enim ali dvema izmed genotipov HPV virusa se vsaj enkrat v življenju okuži vsaj polovica spolno aktivne populacije”, je pojasnil doc. dr. Leon Meglič, dr. med., spec. ginek. in porod. iz Ginekološke klinike UKC v Ljubljani. Stroka ob tem opozarja, da je praktično edina učinkovita rešitev cepljenje. Ne samo žensk, pač pa tudi moških, eliminirali raka materničnega vratu, pravi doc. dr. Meglič.

V Sloveniji letno na novo zboli približno 120 žensk, približno 40 do 50 pa umre.

Ali tudi vaša občina krije cepljenje?

Doc. dr. Leon Meglič pravi: »Na najboljši poti je Avstralija, ki ima izjemno visoko precepljenost celotne populacije, saj cepijo tudi dečke. Na dobri poti je tudi Slovenija, če bo šel trend cepljenja deklic in dečkov navzgor ter če bomo nadaljevali s preventivnimi programi, kot je ZORA.«

Od šolskega leta 2009/10 dalje se proti okužbi s HPV, ki je ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb, v Sloveniji po programu cepljenja izvaja priporočljivo cepljenje ob sistematskem pregledu pri deklicah, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole, krito pa je iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

rak materničnega vratu hpv
Danes je potekala novinarska konferenc ob evropskem tednu boja proti raku na materničnem vratu. Foto: Fabulatorij.com

V starosti med devetim in dvanajstim letom je imunološki odziv na cepivo najboljši, drugi razlog pa to, da tako zgodaj deklice predvidoma še nimajo spolnih odnosov,« je pojasnila Miroslava Cajnkar Kac, dr. med.

Od leta 2015 dalje je brezplačno cepljenje, plačano iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, omogočeno tudi t. i. zamudnicam. »S tem terminom poimenujemo dekleta, ki so rojena leta 1998 ali kasneje in se iz takšnih ali drugačnih razlogov še niso cepila,« je pojasnila Mojca Miholič, dr. med., spec. druž. med. iz Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani, kjer ne cepijo zgolj zamudnic, pač pa tudi samoplačnike – tako dekleta kot fante. Več si lahko preberete tudi tukaj.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •