Pri izvajanju športne vadbe je v zaprtih prostorih potrebno nositi zaščitno masko

Pri izvajanju določenih športnih aktivnosti je še vedno potrebno nositi masko. Vlada je danes na spletni strani objavila pojasnila v zvezi s tem.

Na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so zapisali, da je uporaba osebne zaščitne maske je predpisana z Odlokom o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. Slednja uredba pravi, da je uporaba zaščitne maske obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih.

Izjema znotraj odloka o obveznem nošenju mask

Na ministrstvu pojasnjujejo, da zaščitne maske ni potrebno nositi le med izvajanjem individualne športne vadbe, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre. To v praksi pomeni, da je nošenje zaščitne maske potrebno od vstopa v objekt pa do vadbenega mesta.

Med samo vadbo trenutno nošenje maske ni obvezno. Neposredno pred začetkom vadbe namreč lahko posameznik masko sname in si jo znova nadene, ko preneha vaditi. Strokovni delavec v športu (vaditelj, trener), ki nadzira oz. usmerja vadbo pa mora ves čas nositi zaščitno masko.

tekač
Simbolična fotografija. Foto: pixabay

Komu je pravzaprav dovoljeno izvajanje športne vadbe?

Po trenutnih navodilih na ministrstvu pojasnjujejo, da je dovoljeno treniranje naslednjim skupinam športnikov:

  • kategoriziranim športnikom z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda,
  • poklicnim športnikom, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnemu za šport,
  • registriranim športnikom v starostnih kategorijah kadeti in mladinci, ki so člani državnih reprezentanc, v tako imenovanih »mehurčkih«,
  • registriranim športnikom, ki se udeležujejo tekmovanj iz prvega ali drugega odstavka 3. člena odloka.

Dovoljeno je tudi izvajanje športnih programov. Glede na trenutni odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov dovoljuje izvajanje samostojne ali vodene športna rekreativna dejavnost, če so udeleženci posamezniki ali člani istega gospodinjstva.

Športne vadbe v fitnesih

Omogočene so tudi vadbe v fitnes centrih. Slednje je po besedah ministrstva potrebno razumeti kot enega od športnih objektov, v katerem lahko potekajo različne oblike športnih programov. Izvajanje športne vadbe več posameznikom iz različnih gospodinjstev v fitnes centrih je dovoljeno ob upoštevanju naslednjih omejitev:

  • vadbeni prostor mora zagotavljati vsaj 50 kvadratnih metrov na posameznega udeleženca (če je prostor manjši od 50 kvadratnih metrov v njemu lahko vadi le ena oseba);
  • med izvajanjem športne dejavnosti je treba med udeleženci neprekinjeno vzdrževati najmanj pet metrov medsebojne razdalje;
  • upoštevati je potrebno navodila ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva

Preberite tudi: Elena Sofia Seničar | Ekskluzivna napoved za leto 2021: “Nočem vas strašiti, ampak …” 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: