Pozor – Gradbeni inšpektorji v dveh tednih ugotovili 373 kršitev

Inšpektorat za delo je sporočil, da so inšpektorji v 14 dneh na 158 gradbiščih opravili 425 pregledov pri 329 subjektih. Pri tem so ugotovili 373 kršitev ter izdali 195 ukrepov.

Ugotovitve inšpektorjev so zaskrbljujoče

Na terenskih ogledih so gradbeni inšpektorji največ nepravilnosti ugotovili v zvezi z delom na višini. Ugotovili so pomanjkljive varnostne ograje, nevzdrževane gradbene odre, nezavarovane odprtine v tleh.

gradbišče
Simbolična fotografija. Foto: pixabay

V zvezi z delom na višini je bilo ugotovljenih 160 kršitev, od tega so bile v 61 primerih ugotovljene nepravilnosti v zvezi z varnostnimi ograjami, v 43 primerih so bile ugotovljene nepravilnosti v zvezi z odri, v 7 primerih pa so bile ugotovljene nepravilnosti v zvezi z nezavarovanimi odprtinami v tleh.

66 kršitev je bilo ugotovljenih v zvezi z zagotavljanjem osebne varovalne opreme, njene uporabe in neuporabe s strani posameznih delavcev.

17 gradbišč so gradbeni inšpektorji zaprli

Inšpektorji INVZD so na osnovi ugotovitev izdali 50 ureditvenih odločb za odpravo nepravilnosti, od katerih so jih 24 izrekli ustno, ker je šlo za izjemno nujne ukrepe. V 23 primerih so inšpektorji prepovedali nadaljevanje posameznih del do odprave nepravilnosti in v 17 primerih prepovedali delo zaradi neposredne nevarnosti za življenje delavcev. V 9 primerih so inšpektorji prepoved izrekli ustno na gradbišču.

Izdanih je bilo 69 prekrškovnih ukrepov, izmed katerih izstopajo plačilni nalogi, ter 36 opozoril.

Preberite tudi: Tržni inšpektorat: Mladim do 1.800 evrov globe zaradi digitalnih bonov 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: