Pomaranče imajo zdravilno moč in ogromno vitaminov

Pomaranče, sadeži iz rodu citrusov, ki rastejo na drevesih pomarančevcih, so zelo bogate z vitaminom C.Tako so zapisali v članku na portalu Maribor24.si.

Pomaranče imajo zdravilno moč in ogromno vitaminov
Foto: pixabay.com, fotografija je simbolična

Pomaranče, sadeži iz rodu citrusov, ki rastejo na drevesih pomarančevcih, so zelo bogate z vitaminom C. Z eno samo sočno pomarančo pa zaužijemo 93 % potrebnega dnevnega vnosa omenjenega vitamina. Vsebujejo tudi vlaknine, vitamin B1 in B5, baker, kalij, magnezij in kalcij. Bogata paleta vitaminov in hranil blagodejno vpliva na naše zdravje in vitalnost.

Pomaranče imajo ogromno zdravilnih učinkov

Sveže sadje in zelenjava ima veliko zdravilnih učinkov. Za pomaranče je tako značilno, da vsebujejo limonin in preprečujejo raka, tako kožnega in pljučnega kot tudi raka na dojkah, rak želodca in raka debelega črevesja, preprečujejo nastajanje ledvičnih kamnov in bolezni ledvic. Hkrati so bogate so s topnimi vlakninami in so koristne za celotno črevesno floro. Pomagajo pa tudi pri zniževanju holesterola, pomagajo ohranjati zdravo srce, saj vsebujejo veliko kalija, ta pa je nujen za optimalno delovanje srca. Prenizka raven kalija vodi v motnje srčnega ritma oz. aritmijo.

Foto: pixabay.com

Zmanjšujejo tudi tveganje za nastanek in razvoj bolezni. Kot rečeno, so eden najboljših virov C vitamina, ta pa pomaga zaščititi celice z nevtralizacijo škodljivih prostih radikalov v telesu, ki prispevajo h kroničnim boleznim, kot so rak in bolezni srca, pomagajo nam ohranjati vid, saj so bogate s karotenoidi, znižujejo previsok krvni tlak. Pomarančni olupek pa je bogat z eteričnimi olji, ta pa imajo prav tako veliko zdravilnih učinkov.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: